Müzik yapımında mastering - Aydöner, Erman (Ankara: Müzik Eğitimi Yayınları, 2019)
Bütün dünyada her türlü müzik çalar ya da medya cihazı aracılığıyla dinlediğimiz müziklerin kulaklarımıza ulaşmadan önceki serüveni üç aşamadan oluşmaktadır. Bunların ilki icranın saklanmasını sağlayan kayıt sürecidir. Bunu kaydedilen müzik eserinin dinleyiciye daha cazip duyurulması için yapılan miks işlemi izler. Bu kitap ise serüvenin son aşaması olan "mastering" kısmını ele almaktadır. -Kitabın yazarı ve deneyimli mastering uzmanı Erman Aydöner, bu işin teknik olduğu kadar sanatsal ve yaratıcı bir süreç olduğunun da altını çizmektedir. Yazarımız kitapta teknik bilgilerin detaylı anlatımından çok mastering işiyle ilgili olarak yıllar içinde edindiği kendi tecrübelerini, bildiklerini ve birçok pratik bilgiyi okurla paylaşmaktadır. Kitapta yer alan çoğu terim ve kelime henüz Türkçe karşılığı bulunmadığı için orijinal isimleriyle kullanılmıştır. Bu konuyla ilgili Türkiye'de bir ilk olan kitabımızın bütün ilgililere yardımcı ve yararlı olmasını umut ediyoruz. İÇİNDEKİLER: - Mastering Nedir? - Dijital Sesin Temelleri - Mastering için Dosya Hazırlama - Kullanılan Araçlar - Mastering Medya Formatları - Mastering için İpuçları ve Tavsiyeler - Terimler Sözlüğü
1
Keywords: Müzik yapımında mastering; Mastering in music production