Yeni başlayanlar için çizim teknikleri - Cerver, Francisco Asensio (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2005)
Resim yapmak çizimle başlar, çünkü çizim teknikleri, her türlü sanat çalışmasının temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle çizimin temel prensiplerinin bilinmesi resim çalışmasının abecesidir. Bu kitabın okuyucuları, konu ne olursa olsun, ilk algılamanın önemini, gerçekliğe ilk dikkatli bakışın doğasını öğrenecekler; natürmort, insan figürü ve hayvan eskizleri, şehir peyzajları, portreler ve diğerleri. Elinizdeki kitabın sistematik ve kapsamlı yapısı, çizim tekniklerini öğrenmek isteyeceklerin ihtiyaç duydukları her şeyi ayrıntılı olarak göstermektedir. Kitap gerekli malzemelerin tanıtımından sonra, ilk olarak çizim tekniklerini ele alıyor: Çizgilerin kullanımı, temel çizgiler, taramalar, sangin ile çizim, ışığın çalışılması silerek çalışma, ışık ve gölge, kontrastlar, ton geçişleri, plan, kompozisyon ve resim düzlemleri, oranlar, perspektif kavramı. Daha sonra, çizim çalışmalarınızı geliştirecek ileri teknikler ve uygulamalar ele alınıyor: Mürekkeple çizim, kareleme ile kopyalama, doku oluşturma, figür çizimi, insan figürü ve insan yüzü, çeşitli figür eskizleri, hayvan eskizleri, peyzajın özellikleri. Kitabı oluşturan her bölümün sonunda önerilen toplam 17 alıştırmayla, öğretilen teknikleri adım adım uygulama şansınız var. Kitabın en öğretici bölümü ise, tanınmış ressamların 4 önemli çizim çalışmasının röprodüksiyonudur; Claude Lorraine, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Georges Seurat'nın çizim tarzlarını adım adım uygulamalarla izleyerek bu resimleri sizler de yapabileceksiniz
1
Keywords: Çizim teknikleri; Drawing techniques