Yeni başlayanlar için pastel - Cerver, Francisco Asensio (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2005)
Pastel boya ve pastel resim konusunda neler biliyoruz? Bu harikulade resim enstrümanının 18. yüzyıla kadar giden bir mazisi var ve büyük ustaların da kullandığı bir teknik. Elinizdeki kitabın izlenmesi kolay ve zengin görsellerle tasarlanmış yapısı sayesinde, hem çizim hem de boyama aracı olan pastelle mükemmel resim çalışmaları yapabilirsiniz. Kitap ilk olarak, pastel tekniklerini ele alıyor: Pastel çubuğu sürüş teknikleri, renklerin parmakla kaynaştırılması ve degrade, renk teorisi, soğuk-sıcak renk dizgeleri ve tamamlayıcı renkler, renk nüansları, gölgelendirme, kontrastlar (ton ve renk kontrastları, eşzamanlı kontrastlar), ton değeri, parlaklıklar ve yansıma. Bu tekniklerin yanı sıra, izlenmesi kolay ve çok iyi anlatılmış çeşitli alıştırmalarla pastel resim çalışmasının nasıl ilerletileceği gösteriliyor. Daha sonra, resim çalışmalarınızı geliştirecek temel kavram ve ilkeler ele alınıyor: Plan, kompozisyon, eskiz çizimi, perspektif, karma teknikler, arka plan efektleri, insan figürü, hacimlendirme, ten rengi, hayvanlar, gökyüzü, ağaçlar, natürmort. Kitabı oluşturan her bölümün sonunda önerilen toplam 17 alıştırmayla, öğretilen teknikleri adım adım uygulama şansınız var. Kitabın en öğretici bölümü ise, tanınmış ressamların 4 önemli pastel çalışmasının röprodüksiyonudur; Edgar Degas, Claude Monet, Odilon Redon, Joaquim Mir'in resim yapma tarzlarını adım adım uygulamalarla izleyerek bu resimleri sizler de yapabileceksiniz.
1
Keywords: Pastel; Pastel