Türk sinemasının kadın yönetmenleri konuşuyor - Özdemir, Berceste Gülçin (Der Yayınları, 2019)
Bu çalışma, filmleri Türk Sineması'nda filmleri izleyici ile buluşmuş 21 kadın yönetmenle yapılmış görüşmelerden oluşmaktadır. Standartlaştırılmış açık uçlu görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, feminist film kuramı ve feminist film eleştirisi açısından tartışılacak bazı konular yeniden gündeme getirilmektedir. Feminist film kuramının sorguladığı temel sorular çerçevesinde hazırlanmış sorular, kadın yönetmenlerin Türk Sineması'nda var olma şekillerini ortaya koymakta ve onların filmlere bakışındaki sinematografik estetiğin arka planını görünür hale getirmektedir. Filmleri analiz edilen, çözümlenen, eleştirilerle anlamlandırılmaya çalışan yönetmenlerde bu kez söz sırası! Kadın yönetmenlerin söylemleriyle tekrar onların var olma biçimlerine bu kitapla birlikte bakılacak, kadın karakterlere dair ve kadınlara bakışa dair sorgulamalar, zihinlerde tekrar farklı soruları ortaya çıkaracaktır. Türk Sineması'na emek veren tüm kadın sinemacılara sevgi ve saygıyla... Söz, kadın yönetmenlerde...