Grafik tasarımda tipografi - Harris, Paul.; Ambrose, Gavin (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2014)
Literatür® Grafik Tasarım Temelleri Dizisi'nin beşinci kitabı olan Tipografi, neredeyse her yerde, her şeyin üzerinde, duvarlarda, sokakta, dergilerde ve şişelerde yer alan yazının çeşitliliği ve zenginliği üzerine kurulmuş bir çalışmadır. Tipografi, okuyucuya tasarımda tipografi kullanımını, yüzlerce yazı karakteri arasından seçim yapmanın yollarını, önemli tipografik uygulamaların açıklamalarını şemalaştırılmış imge ve teknik bilgiyle bir arada vermektedir. Yazının yaratıcı kullanımı yazıya bakmak, yazı sınıflandırması, yazıyı belirlemek, yazı üretimi, yazının gerçekleştirilmesi ve uygulamada yazı başlıkları altında ele alınmıştır. Bu kitap, hem görsel sanat dallarında eğitim gören öğrenciler hem de profesyonel tasarımcılar için, tipografi ve onun yaratıcı kullanımıyla ilgili kapsamlı bir rehber olarak hazırlanmıştır. Özellikle grafik tasarım eğitiminin ilerleyen aşamalarında faydalı olacağı düşünülen kitapta yazının yaratacağı tutku kadar tipografinin etkilendiği sanatsal, politik veya felsefi akımlar ya da tipografi sayesinde bir kişinin ya da kurumun kişiliğinin nasıl ifade edileceği güncel örnekler üzerinden anlatılmaktadır. Öne çıkan başlıklar; Yazı nerede kullanılır?, yazı karakterleri ve fontlar, yazı karakteri stili, yazı anatomisi, rakamlar, gömülü ve yükseltilmiş ilk harfler, özel karakterler, ligatürler, noktalama, alfabetik olmayan yazı karakterleri, Latince olmayan yazı karakterleri, satır aralığı, iki harf arası boşluk, font üretimi, el çizimi yazı, harf biçimi oluşturma, baskı sonlandırma, kabartma ve çökertme, yaldız, vernik, yazı ve imgeleri birleştirmek Katkıda bulunanlar; 3 Deep Design, Aufuldish + Warinner, Faydherbe/ De Vringer, Form Design, Frost Design, Intro, KesselsKramer, Made Thought, NB: Studio, North, Pentagram, Research Studios, Sagmeister Inc., SEA Design, Spin, Still Waters Run Deep, Studio Myerscough, The Kitchen, Thirteen, Webb & Webb Why Not Associates
1
Keywords: Graphic design; Grafik tasarım