Tipografinin temelleri - Harris, Paul.; Ambrose, Gavin (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2012)
Tipografinin Temelleri adlı kitap, tipografi kuramı ve uygulamasına doğrudan ve kapsamlı bir bakış oluşturur. Kitabın Yazı ve Dil, Temeller, Harf Biçimleri, Kelimeler ve Paragraflar, Hiyerarşi adlı beş ana bölümü bulunmaktadır. Tipografinin Temelleri, temel müdahalelerden sanatsal ifadeye kadar tipografinin gücünü ve çeşitliliğini göstermektedir. Temel ilkeler detaylı açıklamalar, zengin görseller ve dünya çapında, öncü, çağdaş ve tarihi süreçte yer almış uygulamacıların çalışmalarından örneklerle verilmiştir. Bu kitap ayrıca tarihsel köklerinin temelinden tipografik gelişiminin özüne dair derin bir kavrayış sunarken, daha da ileriye giderek tipografinin ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğu dil ve iletişim kavramlarına da değinir. Onsekizinci yüzyılda İngiliz yazar Samuel Johnson'ın dediği gibi 'Dil, düşüncenin giysisidir'. Bu durumda, tipografi bu giysinin yapıldığı kumaşın parçalarından biri olarak görülebilir. Kitabın, aynı zamanda yazı karakterlerinin çağlar boyunca görsel keşfiyle yaratıcı ilham kaynağı olması da amaçlanmıştır. Öne çıkan başlıklar: yazı ve dil, 2000'lerden itibaren grafik tasarım, temeller, yazı karakterleri ve fontlar, temel terminoloji, nasıl okuruz, har biçimleri, tırnaklar, tırnaksız karakterler, italik ve oblik, kelimeler ve paragraflar, hizalama, yazı detaylandırması, hiyerarşi, renk, ekranda yazı, mizah.
1
Keywords: Grafik tasarım; Graphic design