İç mimarlıkta yapı bileşenleri ve nesneler - Stone, Sally; Brooker, Graeme (İstanbul: Literatür Yayıncılık, 2014)
İç Mimarlık Temelleri Dizisi'nin dördüncü kitabı olan Yapı Bileşenleri ve Nesneler'in odak noktası, soyut bir şeyin vazgeçilmez niteliği olan bileşenler ve görülüp dokunulabilen maddi şeyler olan nesnelerdir. Yapı Bileşenleri ve Nesneler adlı kitabın amacı iç mekân tasarımı uygulamaları üzerine kapsamlı, net ve aydınlatıcı bir kaynak oluşturmaktır. Kitabın bölümleri yapı bileşenlerini ve nesneleri içlerinde bulundukları mekânların tasarımına ve bağlamına göre tartışmıştır. İşlevle ilgili malzemeler, ölçek ve iç mekân ile nesne arasındaki ilişkiyi inceleme yöntemleri iç mimarlık bölümlerinde eğitim alan öğrencilere bir rehber oluşturacak şekilde açıklanmıştır. Ana metni takip eden sözlük de konuyla ilgili terminolojiye ayrıca değinmiştir. Kitapta nesnelerin tasarım ilkeleri, iç mekânda konumlandırılmaları, karakter, mekân algısı, ritim, ölçeği ifade etmek, bileşenler ve nesnelere uygun ve belirgin niteliklerin nasıl ortaya çıkarılacağı tartışılıyor. Yapı Bileşenleri ve Nesneler, hem öğrencilere hem de pek çok sektörde iç mekan tasarımı ve iç mimarlıkla ilgilenen profesyonellere hitap eden, temel bir kaynak. Öne çıkan başlıklar; Analiz, hazır nesneler, sirkülasyon, kompozisyon, koruma, ergonomi, donatılar, buluntu nesneler, bağımsız nesneler, işlev, ekler, enstelasyon, malzemeler, rota, mekân kurgusu, süsleme, ölçek, sekans Katkıda bulunanlar; Arca, Ben Kelly Design, Block Architecture, Bouroullec Brothers, Carlo Scarpa, Casson Mann, David Racher Architects, David Chipperfield Architects, Diller Scofidio + Renfro, Foster + Partners, Günther Domenig, Herzog & de Meuron, Jamie Fobert Architects, Jean Prouvé, Klein Dytham Architecture, Mecanno, Merkx + Girod, Page\ Park Architects, Peter Zumthor, Pugh + Scarpa Architects, Rachel Whiteread, Sarah Wigglesworth Architects, Wilkinson Eyre Architects
1
Keywords: Interior architecture; İç mimarlık