Grafik tasarımda ızgaralar - Harris, Paul (Literatür Yayıncılık, 2014)
Grafik Tasarım Temelleri Dizisi'nin dokuzuncu kitabı olan Izgaralar, grafik tasarım tarihinde yer alan en önemli konulardan birinin, çağdaş uygulamalarda hangi yöntemlerle kullanıldığını anlatıyor. Kitap, ızgaraları bir sınırlama olarak değil, yaratıcılığa uzanan bir yol olarak ele alıyor. Bölümler, kullanma talimatı listelerinden çok, tasarım problemleri olarak karşınıza çıkacak sorunlarla baş etme yollarını gösteren, birer rehber şeklinde kaleme alınmış. Izgaralar kitabında ızgaraların çeşitleri, düzenlenişleri, biçim ve işlevi, sayfa anatomisi, ölçümler, oran, hiyerarşi, yazı, imgeler, sütunlar, görünür ızgaralar, ölçek, eksen ve çevrimiçi ızgaralar gibi anahtar noktalar açıklanıyor. Kitap, tasarım dünyasının en önemli isimlerinden Armin Hofmann, Josef Müller-Brockmann ve Jan Tschichold'un dahil olduğu, başarılı isimlerin öğrenme ilkelerini içeren alıştırmalar; sektörden röportajlar, sözlük ve çok sayıda çağdaş grafik tasarım örneğini inceliyor. Tasarım problemlerinin bu şekilde çözümü, yaratıcılığın ve güçlü ifadelerin önünü açacak ipuçları içeriyor. Izgaralar, grafik tasarım ve grafik tasarımı doğrudan kullanan matbaacılık, moda tasarımı gibi bölümlerde okuyan öğrenciler için olduğu kadar baskı uygulamalarını kullanan her sektördeki profesyonelin de yararlanabileceği, çok faydalı, hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik bir kaynak: Müthiş!