Grafik tasarımda sayfa düzeni - Harris, Paul.; Ambrose (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2013)
Grafik Tasarım Temelleri Dizisi'nin dördüncü kitabı olan Sayfa Düzeni, Grafik Tasarım dalındaki temel başlıklarla ilgili kuramlara ve uygulamalara yönelik bir keşif sunuyor. Sayfa Düzeni, bir tasarımda yer alan metinsel ya da görsel öğeleri etkili bir şekilde yerleştirilmesini sağlar. Hem basılacak hem de elektronik mecrada yer alacak iyi bir sayfa düzeni, izleyiciyle kurulabilecek en önemli iletişim yollarından biridir. Kitabın amacı, biçim ve boşluk yönetimini inceleyerek bu etkiyi elde etmektir. Kitap, bilgisayarlarca önerilen varsayımlar yerine, temel sayfa düzeni ilkelerinin karışık ve güzel tasarımlarda dikkatlice uygulamasını (veya yok sayılmasını) öncü çağdaş tasarım stüdyoları tarafından uygulanmış örneklerini ele alarak anlatıyor ve konuyla ilgili 200 imgeye yer veriyor. Temel Bilgiler, Izgara, Sayfa Üzerindeki Öğeler, Biçim ve İşlev, Uygulamada Sayfa Düzeni, Mecra olmak üzere altı ana bölümü olan kitabın Sözlük ve Alıştırmalar adlı ek iki bölümü de bulunmakta. Kitap, Grafik Tasarım, Tipografi ve görsel sanatlar alanlarında eğitim alan öğrenciler için düşünülerek hazırlanmıştır yine de modern tasarımda kullanılan ilkelere yönelik temel bilgi edinmek isteyen herkesin faydalanabileceği bir kaynaktır. Öne Çıkan Başlıklar; Forma Planı, Sayfalarla Çalışmak, Altın Oran, Izgara, Simetrik Çeşitlemeler, Tireleme ve Bloklama, Kitabı Bölme, Kendine Mal Etme, Cadavre Exquis, Ölçek, Yönlendirme, Sayfayı Bölme, Paspartu, Dergiler ve Broşürler, Websiteleri, Hareketli Görüntüler, Ambalaj Katkıda Bulunanlar; 3 Deep Design, Anthony Burrill, Aufuldish + Warriner, Bedow, Bis, Cartlidge Levene, Faydherbe/de Vringer, Frost, George & Vera, Imagination, Intro, KesselsKramer, Lavernia & Cienfuegos, NB: Studio, North, Research Studios, Sagmeister Inc., SEA, Spin, Studio Myerscough, Thirteen, Webb & Webb, Why Not Associates, Z3 Design Studio
1
Keywords: Grafik tasarım; Graphic design