Güneydoğu Anadolu halk inanışları - Karakaş, Rezan (Ankara: Gazi Kitabevi, 2020)
Doç. Dr. Rezan Karakaş, bu çalışmada doğup büyüdüğü toprakların halk kültürünü titizlikle ve bilimsel bir bakış açısıyla ele almaktadır. Bu eser, Güneydoğu Anadolu insanının inanış dünyasını, tasnif ederek bir bütünlük içinde ve sistemli bir şekilde açıklayan ilk kitap çalışmasıdır. Kitapta geçiş dönemlerinden halk hekimliğine, kültlere, gök cisimlerine, doğa olaylarına ve gündelik hayattaki en küçük olay, durum veya nesneye kadar birçok halk inanışı ve sıra dışı ritüel yer almaktadır. Kısacası bir inanış unsuru olan "iğneden ipliğe kadar" her şey, büyük bir işçilik ve emekle bu kitaptaki bütünlüğün oluşmasında bir ilmek vazifesi görmüştür. "Güneydoğu Anadolu Halk inanışları" adlı çalışma, halk arasında "batıl" veya "hurafe" gibi adlarla anılan inanışların yöre insanının gündelik hayatlarını, dolayısıyla tüm yaşamlarını nasıl etkilediğini gözler önüne sermektedir. Yörede geçmişten günümüze yansıyan ve birçoğunun geleceğe de taşınacağını düşündüğümüz halk inanışlarının neler olduğunu öğrenmek isterseniz bu kitabın sayfalarını "açıl susam açıl" diyerek aralamanız yeterli..
1
Keywords: Halk inanışları; Folk beliefs