Yeni başlayanlar için suluboya - Cerver, Francisco Asensio (Ankara: Literatür Yayıncılık, 2005)
İlkokuldan beri tanıdığımız suluboya hakkında gerçekten neler biliyoruz? Suluboya tekniği gerçekten göründüğü kadar zor mu? Elinizdeki kitap korkularınızın yersiz olduğunu göstermektedir. Suluboya resim yapmayı gerçekten istiyorsanız, kitabın izlenmesi kolay ve zengin görsellerle tasarlanmış yapısı sayesinde, amatör bir suluboya ressamı olabilirsiniz. Gerisi artık sizin kendinizi geliştirme arzunuza bağlı. Kitap ilk olarak suluboya tekniklerini ele alıyor: Lavi tekniği, ıslak zeminde degrade, kuru zemine boya, ıslak ve kuru tekniklerin birlikte kullanımı, renk teorisi, renk dizgeleri, renklerin üst üste bindirilmesi, zeminin beyaz boya olarak kullanılması. Butekniklerle çiçek, meyve, vazo gibi basit ve uygulaması kolay nesneleri nasıl boyayacağınız çeşitli alıştırmalarla gösterilmektedir. Daha sonra, insan figürü ve manzara gibi daha karmaşık motiflerin gerektirdiği genel tekniklere geçilmiştir: Eskiz, kompozisyon, ışıklı bölümler, gölgelendirme, boş alanlar, özel teknikler, hacim kazandırma, insanın ten rengi. Kitabı oluşturan her bölümün sonunda önerilen toplam 17 alıştırmayla, öğretilen teknikleri adım adım uygulama şansınız var; alıştırmalarda kullanılacak boyaların adı, türü ve özellikleri de belirtiliyor. Kitabın en öğretici bölümü ise, tanınmış ressamların 4 önemli suluboya resminin röprodüksiyonudur; William Turner, Toulouse-Lautrec, Marià Fortuny ve Emil Nolde'nin resim yapma tarzlarını adım adım uygulamalarla izleyerek bu resimleri sizler de yapabileceksiniz.
1
Keywords: Watercolor; Suluboya