Sanat tarihi nasıl yazılır? - D'alleva, Anne (Literatür yayıncılık, 2015)
Sanat tarihi size farklı düşünmeyi öğretir. İlginç sorular sormayı, yerleşik yanıtları ve geleneksel aklı reddetmeyi, yüzeylerin ve açık görüntülerin ötesine bakmayı, nüansları görmeyi öğretir. Görsel çözümleme ve eleştirel okumada yeteneklerinizi geliştirmeye yardımcı olur; nesnel savlar oluşturmanıza ve fikirlerinizi yazılı ve sözlü olarak etkileyici bir şekilde ifade etmenize destek olur... Sanat tarihi geçmişe eşsiz bir kapı açar. Çünkü tarih yalnızca belge, metin ve sözcüklerle anlatılamaz. İnsan yaşamı kısadır, ancak insanın yaptıkları kalıcıdır ve bunlar bize geçmiş hayatların neye benzediği hakkında bir fikir verir... İnsan yaratıcılığının büyük bir örneğini görmek, mutluluk, öfke veya üzüntüye kapılmak sizi şaşırtır. Bir taş yüzeyindeki keski işaretinde veya bir dokumanın ilmeğinde sanatçının elinin izini sürerken, onun taşıdığı insanlık duygusunu yüreğinizde hissedersiniz..." _Anne D'Alleva Anne D'Alleva; "sanat nedir", "sanat tarihi nedir", "sanat tarihinin diğer disiplinlerle ilişkisi nedir", "sanat tarihçileri ne iş yaparlar" "hangi yöntemleri kullanırlar" gibi sorulardan yola çıkarak, başta sanat tarihi öğrencileri olmak üzere, sanatla ilgilenen herkese mükemmel bir başucu kitabı sunuyor. Sanatı yorumlamanın, bir sav geliştirmenin, sanatçıları ve sanat yapıtlarını incelemenin sanat tarihi disiplini çerçevesinde nasıl gerçekleştirildiğini anlatan kitap, samimi ve akıcı üslubuyla okuyucunun sanat tarihi dersine heyecanla yaklaşmasını sağlıyor. Kitap aynı zamanda, sanat tarihi sınavlarında başarılı olmak ve sanat tarihi ödevleri hazırlamak için son derece kullanışlı öneriler geliştiriyor, taktikler sunuyor. Biçimsel çözümleme ve bağlamsal çözümleme olmak üzere iki temel sanat tarihi yöntemi sunan kitap, bu yöntemlerin derslerdeki tartışmalarda ve sanat tarihi ödevlerinde nasıl kullanılabileceğini anlatıyor. Sanat tarihi ödevi yazmanın zorluklarını, bir metnin zayıf ve güçlü yönlerini gerçek örneklerden yola çıkarak anlatan D'Alleva, yazma sürecini adım adım tanımlıyor. Sanat tarihini kendi tarihsel bağlamı içinde çok çarpıcı bir şekilde ele alan kitap, özellikle bu disiplinde kariyer yapmayı düşünenlere çok yararlı ve kullanışlı bir kılavuz oluşturuyor.