Görsel baskı öncesi hazırlık ve üretim sözlüğü - Harris, Paul.; Ambrose, Gavin (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2012)
Baskı öncesi hazırlık ve baskı üretimi süreçleri hayatın içinde elimizdeki kitaptan, el ilanlarına kadar birçok üretime dâhil olan bir süreçtir. Yeni teknolojilerin hızla gelişmesiyle Orta Çağ'dan günümüze gelen matbaacılık terimleri kadar son on yıl içinde türeyen sözcüklere hâkim olmak gerek profesyonel matbaacılar, yayın hazırlık çalışmaları yapanlar, yayıncılar, grafikerler, çeşitli alanlarda uzmanlaşan tasarımcılar, her alanda tasarımla ilgilenen öğrenciler gerek baskı faaliyetinde bulunmak isteyen herkes için giderek daha fazla önem arz etmektedir. Bu bağlamda, Görsel Baskı Öncesi Hazırlık ve Üretim Sözlüğü baskı öncesi ve sırasında rol oynayan ana terimleri içeren kullanımı kolay bir rehber olarak karşımıza çıkıyor. Bu kitapta 250'den fazla sık kullanılan baskı öncesi hazırlık ve üretim terimi açıklanmaktadır. Kâğıt türleri, kâğıdın özellikleri, cilt tipleri gibi organik ve geleneksel malzemelerin özellikleri ve uluslararası standartları kadar HTML, JPEG, çözünürlük, renk ayarları, web dizinleri gibi bilgisayar uygulamaları için önemli yer tutan kavramları içeriyor. Pratik terimlerden temel teçhizata kadar, modern ve hâlâ kullanılmakta olan geleneksel terimler Türkçe açıklamaları, İngilizce karşılıkları, görselleri, diyagramlar ve tablolarla oluşturulmuş listeleriyle birlikte verilmiştir. Sözlüğün başka bir avantajı da birbiriyle bağlantılı terimleri ve süreçleri sayfa altında yer alan referanslarla takip etmek konusunda sağladığı kolaylıktır. Gerek dizinden gerek sayfa altındaki referanslardan baskıyla ilgili bir süreci takip etmeyi mümkün kılan sözlük konusu itibariyle genel okuyucu kitlesinin vazgeçilmez bir kaynağı olacaktır
1
Keywords: Grafik tasarım; Graphic design