İç mimarlıkta; doku + malzeme - Gagg, Russell (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2013)
Doku + Malzeme, kitabının amacı öğrenciye güzel malzemelerin parlak görsellerini ve bulundukları yerlerin fotoğraflarını göstermek değil, öğrenci tasarımcının nerede, ne zaman, nasıl ve neden bir malzemenin kullanılabileceğini sorgulamasına yardım etmektir. Kitabın, Taş, Tuğla ve Çimento; Ahşap; Cam; Plastik; Kompozit; Seramik Karolar; Kaplamalar ve Örtmeler adlı altı ana bölümü bulunmaktadır. Her bölüm tek bir malzemeyi değerlendirmektedir. Malzemenin kusurları, kendine özgü nitelikleri ve tarihi, coğrafi ve kültürel bağlamı da anlatılmaktadır. Okuyucular her malzemenin ilerideki kullanımıyla ilgili sürdürülebilirlik kavramını değerlendirmeye teşvik edilmektedirler. Metne hem tarihi hem de çağdaş uygulama örnekleri eşlik etmektedir. Kitapta her bölüm iç mimarın veya tasarımcının kullanabileceği ve değer biçebileceği bir malzeme tipine ayrılmıştır. Metinde geçmişten ve günümüzden verilen örnekler metni anlatır ve malzemeyi kendine özgü bir bağlama yerleştirmeye yardım eder. Yazar, sürdürülebilirlik gibi üzerinde tartışılabilecek vaka incelemeleri seçerek konuları ele almıştır. Doku + Malzeme, adlı kitap malzeme seçimi ve kullanımını incelerken mekân seçimi için değerlendirilmeye alınan başlıkları örneğin ışık, ısı, akustik ve genel atmosferi göz önünde bulunduruyor. İç mimarlık dizisinin beşinci kitabı olan Doku ve Malzeme, iç mekân tasarımında sürekli kullanılan malzemelerin çoğuna ilham verici bir giriş kitabıdır. Katkıda bulunanlar; A-Asterisk , Carnovsky, Caruso St John Architects, Clive Wilkinson Architects, Doepel Strijkers Architects Dreamtime, Erwin Hauer, FAM Arquitectos, Frank Lloyd Wright, Heatherwick Studio, Jean Nouvel Karim Rashid, Koichiro Kimura, Louis Kahn, Makkink & Bey, Mies van der Rohe, OMA, Peter Zumthor Rafael Moneo, Ronan and Erwan Bouroullec, Ron Arad, Ryoji Ikeda, Snøhetta Architects, Sou Fujimoto Architects, Swarovski, Universal Design Studio, William Morris, Zaha Hadid Architects
1
Keywords: İç mimarlık; Interior architecture