Sürdürülebilir peyzaj tasarımı ve uygulama ilkeleri - Seçkin, Nazire Papatya; Bülent Seçkin, Öznür; Seçkin, Yasin Çağatay (Ankara: Literatür Yayıncılık, 2011)
Sürdürülebilir peyzaj tasarımı, yaşanabilir dış mekanlar yaratmak için, doğal, yapısal, kültürel ve bilimsel verileri estetik kurallar çerçevesinde, kaynak koruma ve geliştirme ilkeleri doğrultusunda kullanma sanatıdır. Teknolojik, ekolojik, ekonomik ve sosyo-psikolojik içeriklidir. Tasarımcılar için heyecan verici, yaratıcı ve iddialı bir uğraş; sürdürülebilirlik açısından, inceleme, analiz, çözüm, uygulama, değerlendirme, bakım ve onarım zincirinden oluşan bir süreçtir. Ev bahçesinden, toplu konut, ticaret ve sanayi alanları çevresine, mahalle, semt, kent ve bölge parkı, milli park, karayolu, sahil şeridi vb değişik boyutlu rekreasyon alanlarına kadar çevresel mekan düzenlemeleri, peyzaj planlama ve tasarımının konusudur. En basitinden ev bahçesi peyzajı, salt bir arazi parçası olmaktan öte, aile bireylerinin kendi aralarında ya da akraba, dost ve ahbapları ile birlikte toplanıp, neşeli, hoş vakit geçirdikleri, bahçıvanlık hobilerini keyifle tatmin ettikleri, hatta aile tarihini yaşattıkları dış mekan yerleşimleridir. İyi tasarlanmış ve bakımlı bu peyzajlar, aynı zamanda, yaban hayatı habitatları, yaşam kalitesini etkileyen, güneşi, rüzgarı ve çiçek kokularını hissettiren doğayla etkileşim yerleri ve mülkün değerini % 10-15 civarında artırabilen yatırım öğeleridir. Bu kitabın amacı, özellikle konut alanı peyzaj tasarımına özgü temel ilke ve prosedürlerin açıklanması, tasarım süreci hiyerarşisi için de konsept, tasarım ve uygulama planları ile dokümanlarının hazırlanması ve bunlar arasındaki ilişkinin vurgulanması olmuştur.
1
Keywords: Peyzaj mimarlığı; Landscape architecture