Fotoğrafçılığı değiştiren 100 fikir - Marien, Mary Warner (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2015)
Bu değerli kitap, fotoğrafçılığın tarihini hem bilim ve teknolojinin hem de değişen toplumsal koşulların, felsefelerin, sanat hareketlerinin ve estetiğin doğurduğu fikirlerle biçimlenmekte olan buluşların tarihi olarak ele alır. Kitap, fotoğraf makinesinin atası olan kamera obskuradan başlayarak dagerotip, kalotip, siyanotip, fotogram gibi yöntemlerle fotoğraf makinesi olmadan üretilen ilk fotoğrafları; kolodyum, teneke tip, albümin, gümüş jelatin, platin, gum bikromat gibi ilk baskı türlerini; dijital çağdan önce ortaya çıkan Polaroid'i ve sonra da Kodachrome'u ayrıntılarıyla anlatarak fotoğrafın geçirdiği evrimi gözler önüne sermektedir. Merceğin bulunması, ilk renkli fotoğrafın yapılması, odaklanma, yapay ışık kullanımı, rulo filmin icadı, küçük fotoğraf makinelerinin geliştirilmesi gibi teknolojik yeniliklerin fotoğrafçılıkta yaratığı muazzam değişimleri açıklayan kitap, aynı zamanda, fotoğrafla dünyayı ve evreni kayıt altına alırken yaşanan tartışmalara ışık tutuyor. Fotoğrafçılığa anlatının ve sembolizmin dahil edilmesini ve foto-muhabirliği, reklam fotoğrafçılığı, savaş fotoğrafçılığı, spor fotoğrafçılığı, moda fotoğrafçılığı gibi uzmanlıkların doğuşunu inceleyen kitap, fotoğrafçılığın sanatın diğer dalları ve toplumsal değişimlerle karşılıklı etkileşimini ortaya koyuyor. Fotoğrafçılığı Değiştiren 100 Fikir, fotoğrafla ve sanatın her dalıyla ilgilenenlerin yanı sıra iletişim ve medya dünyasından herkesin büyük bir ilgiyle okuyacağı, bugün yaşanan olguların kökenlerini ve nedenlerini kavrayacağı eşsiz bir eser. Özenle yayına hazırlanan kitap, büyük boy ebatta kaliteli sanat kağıdına basılmış, renkli ve siyah-beyaz 300'den fazla fotoğraf ve resim içermektedir.
1
Keywords: Photo; Fotoğraf