Michelangelo Buonarroti: hayatı ve eserleri - Gramling, Alexandra (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2005)
Resim sanatının dâhi sanatçısı Michelangelo birçok kişinin gözünde Rönesans'ın simgesidir. Çağının tüm ihtişamını ve trajedisini eserlerine yansıtan olağanüstü bir sanatçıdır. Resim, heykel ve mimari dallarına yayılan ve bütünlüklü bir yapı oluşturan eserlerinde hep insanoğlunun olağanüstü yaratıcılığına ve acılarına eğilmiştir. Michelangelo için sanatsal yaratı, insanın kendini ve dünyayı tanımasının bir yoludur, hatta evrensel bir din bile sayılabilir. Tanrısal yaratının odağında gördüğü insanoğlu hakkındaki düşüncelerini özellikle heykel aracıyla ifade edebileceğine inanır. Düşüncesinin gerçeğe en yakın tasvirini çıplak erkek vücudunda bulmuştur. Sanatçıya göre hayatın merkezinde kendi enerji ve yeteneklerini keşfeden insan vardır. Bu, Rönesans'ın en ateşli savunduğu ideallerden birisidir. Sistina Şapeli fresklerinde, figürlerin İncil'den çıkma oldukları unutulur ve resimlerde bu dünyaya ait bir güncellik ve haz hissedilir. Michelangelo monografisini okurken onun sanatı ışığında Rönesans düşüncesinin çerçevesini de görmek mümkündür
1
Keywords: Resim; Picture