Pablo Picasso: hayatı ve eserleri - Buchholz, Elke Linda (Literatür Yayıncılık, 2005)
PİCASSO 'Hayır, siz!...' Stüdyosuna gelen Alman subayın Guernica'nın reprodüksiyonu ile ilgili sorduğu 'Bunu siz mi yaptınız?' sorusuna Picasso'nun cevabı... 20. yüzyılın en ünlü ressamlarından birisi kuşkusuz İspanyol Pablo Picasso'dur. Modern sanat onun yaratıcılığına ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisine büyük şeyler borçludur. 15 bin kadar resim, 660'ı aşkın heykel ve sayısız desen, eskiz, grafik ve seramik çalışmasıyla Picasso sanat tarihinin gelmiş geçmiş en üretken sanatçılarından biri olmuştur. Henüz 15 yaşındayken Barselona Güzel Sanatlar Akademisi'nin giriş sınavını hiç zorlanmadan kazanmış ve harika çocuk olarak tanınmıştır. Paris'te izlenimcilerle tanıştı, onlardan esinlenerek toplumun kenarında yaşayan marjinal insanların resimlerini yapmaya başlamıştır. Cézanne'nin etkisinde kalarak bedenleri radikal biçimde geometrilendiren, yabancılaştıran ve mekânsal perspektifi ortadan kaldıran resimler yapmaya başlamıştır. Avignonlu Kızlar resmi, içeriğiyle değil, figürlerinin, mekanın parçalanmış ve bozulmuş tarzıyla insanları şok etmiş ve Picasso'nun kübist anlayışı ilk kez bu resimle ortaya çıkmıştır. Picasso monografisini okurken sanatçının ilginç yaşamına ve 20. yüzyıl sanatına katkısına tanıklık edilebilir. Sanatta çeşitliliğin büyük ustası Picasso, kendi sanat kariyerini yarı gurur yarı alaylı bir dille şöyle tanımlamıştır: "Ressam olmak istemiştim, Picasso oldum."