İç mimarlıkta: bağlam + çevre - Stone, Sally (Literatür Yayıncılık, 2010)
Literatür İç Mimarlık Temelleri Dizisi, iç mimariye ve iç mimarinin altında yatan fikirlere giriş niteliğindeki kaynak kitaplardan oluşmaktadır. Kitap içerisinde temel teorileri desteklemek üzere seçilen örneklerde, modern çalışmalardan ayrıntılı detay ve incelemeler sunulmuştur. Böylelikle, kitap tüm iç mimari, tasarım öğrencilerine ve bu konuya ilgi duyan genel okuyucu kitlesine değerli bir kaynak sunar. Bu serideki ikinci kitap olan Bağlam + Çevre, ana binanın hem içerisinde hem de dışarısında yer alan unsurların iç mekana nasıl etki ettiğini ve mekanı nasıl yönlendirdiğini inceler. Kitap, ışık ve yönelim gibi fiziksel faktörlerin, kentsel biçime ilişkin bağlamsal konuların, sürdürülebilirlik konusunun ve tüm bunların iç mekanın tasarımı ve mevcut binaların yeniden işlevlendirilmesinde sahip olduğu etkinin yorumlanması, değerlendirilmesi ve kullanılması için bir yöntem önerir. Kitapta çağdaş önemli mimari büroların işlerinin detaylı çalışma planlarıyla birlikte öğrenciler için aktiviteler ve kaynaklar da yer almaktadır. Bağlam + Çevre'de ele alınan başlıca konular şunlardır: • Tasarım Süreci • Bağlam ve İç Mekan • Çevre ve İç Mekan • Sürdürülebilirlik ve Mevcut İç Mekan • Sürdürülebilirlik ve Yeni İç Mekan • Mekanı Kontrol Eden Unsurlar Öne çıkan başlıklar: İklim, ışık, sıcaklık, yönelim, geri dönüşüm, aşınma, sürdürülebilirlik, tarihçe/öykü, iç/dış, kontrol, çevresel farkındalık, Görünüm/cephe Katkıda bulunanlar :5th Studio, Adam Kalkin, Arca, Architects Britch, Arnstein Arneberg &Magnus Poulsson, ARO, Ben Kelly Design, Bernard Tschumi Architects, Bill Dunster Architects, Bolles + Wilson Carlo Scarpa, Caruso St John Architects, Diller Scofidio + Renfro, EMBT, Erik Gunnar Asplund, Foster + Partners, Francis Roberts Architects, Future Systems, GH Pingusson, Grimshaw Architects Guido Canali, Hans Hollein, José María de Paredes, Klein Dytham architecture, Latz + Partners Loates - Taylor Shannon Ltd., LOT - EK, Massimiliano Fuksas, Mecanoo Architects, Neutelings Riedijk Architects, O'Donnell + Tuomey, ONL, Peter Zumthor, Pierre Chareau ve Bernard Bijvoet, Rafael Moneo Richard Murphy Architects, Rudolph Reitermann ve Peter Sassenroth, Shed 54, Sigurd Lewerentz, Stephenson Bell Architects, Studio Bellosillo/Balluffi, Studio KAP Architects, Sverre Fehn Wright & Wright Architects İç Mimarlık Temelleri Dizisi aynı zamanda Biçim + Yapı, Doku + Malzeme, Eşya + Aksesuar ve İç Mekânın Çizimi ve Sunumu gibi kitapları da içermektedir.