Yeni başlayanlar için yağlıboya - Cerver, Francisco Asensio (Literatür Yayıncılık, 2005)
Rönesans'ın başlangıç döneminde, yağlıboya güzel sanatlar dünyasındaki en mükemmel yenilik olarak değerlendirildi. Bu nedenle, bütün büyük ressamların en gözde boyama enstrümanı olmuştur. Yağlıboyanın yoğun kıvamı, yumuşak yapısı, çok çeşitli doku ve efekt yaratılmasına elverişli olduğundan basit bir çalışmayı çok değerli bir sanat eserine dönüştürebilir. Elinizdeki kitabın sistematik ve kapsamlı yapısı, yağlıboyaya yeni başlayanların ihtiyaç duyduğu her şeyi onları yüreklendirecek şekilde göstermektedir. Kitap gerekli malzemelerin tanıtımından sonra, ilk olarak yağlıboya tekniklerini ele alıyor: Renk teorisi, renklerin karıştırılması, renk dizgeleri, inceltilmiş renkler, kalın boya (impasto) tekniği, fırça kullanım tekniği, spatula kullanımı, zemin rengi, renk lekeleri, renk katmanları, ton oluşturma ve geçişleri (sfumato), izlenimci teknik. Daha sonra, yağlıboya çalışmalarınızı geliştirecek ileri teknikler ve uygulamalar ele alınıyor: Glaze tekniği, hacimlendirme, karma teknikler, insan figürü, natürmort, peyzajda derinlik yaratma, gökyüzü, ağaçlar ve bitkiler. Kitabı oluşturan her bölümün sonunda önerilen toplam 17 alıştırmayla, öğretilen teknikleri adım adım uygulama şansınız var; alıştırmalarda kullanılacak boyaların adı ve özellikleri de belirtiliyor. Kitabın en öğretici bölümü ise, tanınmış ressamların 4 önemli yağlıboya çalışmasının röprodüksiyonudur; Claude Monet, Vincent van Gogh, André Derain, Paul Cézanne'ın resim yapma tarzlarını adım adım uygulamalarla izleyerek bu resimleri sizler de yapabileceksiniz.