Yüz boyama öğretimi uygulamalı bir çalışma - Erginer, Ergin (Pegem Akademi Yayıncılık, 2020)
Yüz boyama, değişik kültürlerde, değişik anlamlarıyla, binlerce yıldır var olan bir olgu, çoğu zaman bir ritüelin parçasıdır. Geçmişte bedenin tamamının boyanması da dahil, insanların inançlarını rahatça yansıttıkları bir eylem özelliği de taşımıştır. Yüz boyamanın bedene ya da yüze resim yapma şeklinde en derin anlamları içerdiği sanatla buluşması da tesadüf olmamıştır bu süreçte. Pedagojiyle buluşması süreci ise genellikle informal ortamlarda ses bulmuş, akademik ortamlara gereğince yansıyamamıştır. Elinizdeki yapıt, resim yapmanın özel bir yetenek alanı olması meselesine yüklenen anlamından çok, herkesin resim yapmayı deneyebileceği, boyayabileceğine bir vurgu yapmak istemektedir. Her öğretmenin, yüz boyayabileceği düsturuyla yola çıkılan çalışmada, yüze resim yapmaktan ziyade, öğretmenlerin öğrencilerinin öğrenmekten keyif almaları uğruna verebilecekleri yalın pedagojik çaba daha fazla önemsenmektedir. Özellikle öğretmenlerin çocukların mutlu edildiği renkli öğrenme ortamları yaratmalarına katkı sağlamak, onların eğlenerek öğrenmelerine hizmet etmek amaçlanmıştır. Resim yapma yeteneğimiz olmayabilir ama kendimizi çizerek ya da boyayarak ifade edebiliriz özlü düşüncesi içinde, "çocukların yüzlerine 'biz' ya da kendi yüzlerine 'onlar' çizebilirler ya da boyayabilirler ve böylece eğlenip öğrenebiliriz" biçiminde de özetleyebiliriz bu çalışmanın amacını. Belki o zaman "Bugün kar yağıyor, haydi kar resmi yapın!" demekten de bir nebze uzaklaştırabiliriz öğretmenlerimizi. Belki çocuklarımız resim yapmayı daha çok severler böylece ve belki daha yaratıcı, daha özgür olurlar, kim bilir? Biz isteriz ki, çocuklar resim sanatının tek anlatım alanının bir kâğıt olamayacağı farkındalığına ulaşsınlar. Birçoğumuz eğer ki doğru yönlendirilebilseydik, belki de bu muhteşem sanatla daha içli dışlı olabilecek, sanatı gerçekçi kılmanın yaratıcı düşünme ve imgelemeden geçtiğini daha iyi kavrayacaktık. Aurelius'un "Kişinin hayatı düşünün rengine boyanmıştır." sözündeki derin anlamı da hesaba katarak, çocukların düşlerinin bu kitaptakinden daha renkli olması tek isteğimiz. Çalışmanın tüm öğretmenlere, anne babalara fayda getirmesi ve çocuklarıyla eğlenceli öğrenme zamanları geçirmeleri dileğiyle.