Moda tasarımında teknik çizim ve kumaş rehberi - Atalay Onur, Duygu (İstanbul: Literatür Yayıncılık, 2021)
Literatür Moda Tasarımının Temelleri Dizisi'nin onbirinci kitabı olan Teknik Çizim ve Kumaş Rehberi adlı kitap moda ve hazır giyim sektöründe hemen her alanda kullanılan ve üretimin sorunsuzca yürümesini mümkün kılan bir unsur olan teknik çizim yapma becerisini kazandırmak üzere yazılmıştır. Dört ana bölümle sıfırdan teknik çizim oluşturmak, teknik çizimin detaylarını kavratmak ve kumaş ile tasarım ilişkisini anlatmak kitabın ana hedefleridir. Teknik çizimin endüstrideki yerine ve kullanım alanlarına baktıktan sonra giysileri oluşturan temel unsurlardan pens, kup, yaka hattı, etek ve kol boyu gibi detaylara yer verilmiştir. Elbise, etek, pantolon, gömlek, bluz, dış giyim gibi temel giysi çeşitlerinin çizim ve özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, benzer giysi formlarının hâkim olduğu hazır giyim sektöründe öne çıkan tasarımlar yaratma konusunda büyük rol oynayan detaylara yer verilmiştir. Bu sayede detaylar üzerinde çalışarak tasarımlarınızı zenginleştirme imkânı sunulmuştur. Sektörlere uygun kumaş bilgisi kazandırmayı hedefleyen bölümle, yetişmekte olan tasarımcıların malzeme bilgisine sahip olmaları sağlanmıştır. Özenle hazırlanmış içeriği ile bu kitap, hazır giyim sektöründe çalışmayı hedefleyen tüm tasarımcılar için gerekli ve zengin bir kaynak oluşturmaktadır. Öne çıkan başlıklar; Teknik çizimin kullanım alanları Bilgisayar destekli tasarım Temel beden şablonları Temel giysi formları Giysilerde ölçü alımı Giysi boyları Kol boyları Kol çeşitleri Pens, kup, kol evi gibi yapıya ait unsurlar Düğme, ilik, fermuarlar Pili ve nervürler Fırfır, volan ve drape Püsküller Büzgüler Kapama çeşitleri Manşetler Teknik çizim ve kumaş ilişkisi Kumaş örnekleri Sektörlere göre kumaş çeşitleri İçindekiler; Teknik Çizimin Temelleri Giysi Anatomisi Temel Giysi Formları Detaylar Teknik Çizim ve Kumaş İlişkisi
1
Keywords: Moda tasarımı; Fashion design