Tiyatronun posthümanist tarihçesi - Yılmaz, Z. Gizem (Siyasal Kitabevi, 2023)
Her çağın gerektirdiği değişiklerle beraber büyük dönüşümler yaşayan tiyatronun ne olduğuyla ilgili bir düşünüşten ortaya çıkan bu kitap, esasen tiyatronun ne olduğunu ve özelikle posthümanist kuramlar çerçevesinde nasıl dönüştüğünü irdelemektedir. Avcı toplayıcı dönemden dijital döneme epey değişiklik yaşayan tiyatronun günümüze uzanan hikâyesini inceleyen Tiyatronun Posthümanist Tarihçesi çağdan çağa genel ve hızlı bir tiyatro tarihi sunmaktadır. Doğuş, Büyüme ve Netice olarak isimlendirilen üç farklı bölümde köy seyirlik oyunlarından ortaoyununa, Tanzimat tiyatrosundan Cumhuriyet tiyatrosuna ve epik tiyatrodan dijital tiyatroya farklı çağlarda gelişen farklı tiyatro akımları anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra, tiyatronun çağlar içindeki değişiminin insanlığın hümanist ve aydınlanmacı felsefî öğretilerle bireyselleşmesine paralel bir dönüşüm gösterdiği görülmektedir. Z. Gizem Yılmaz'ın kaleminden tiyatronun doğası gereğiyle posthümanist bir oluşum olduğunu gösteren Tiyatronun Posthümanist Tarihçesi sizi tiyatro tarihi ve posthümanist kuramlar arasında bir yolculuğa davet ediyor.