Sanata ve sanat kavramlarına giriş - Şi̇şman, Ahmet (Literatür Yayıncılık, 2021)
Sanat eserleri, insanlar için, insanlar tarafından yaratılmaktadır. İnsanın bir üretimidir ve insanlar için oluşturulmaktadır. Sanatın oluşturulması ise, esas olarak sanatçının, kendisini ifade etme ihtiyacından kaynaklanır. İzleyiciler de, eserde bulunan büyünün, ondaki ölümsüzlüğün, güzelliğin etkisi ile ona yaklaşmaktadırlar. Bu büyü bilinen değil duyulan ve hissedilendir. Sanatçılar içinde yaşadıkları toplumun ve yaşadıkları çağın akımlarına, durumlarına yeni soluklar getirme amacı ile eserlerini oluşturmuşlar ve oluşturmaya da devam etmektedirler. Onların yaşam ve güzellik anlayışlarının biçimlendiği eserler, izleyicilerin de dünyalarında uçuşan yıldızlar olacaktır. Bu yıldızların ışıltıları birbirlerinden doğal olarak farklı olacaktır. Ancak her birinin saçtığı ışık, insan tarafından oluşturulmuştur, insan için vardır ve insanlık için gereklidir. Bu çaba sürmelidir ve sürecektir. Mağara döneminde yaşayan insanların içlerinde hissettikleri dürtü ile duvarlara çizdikleri ilk çizgiler sanat eseri sayılmasalar bile çok anlamlı yaratımlardır. Bu ilk çizimler üzerine eklenenler ile hiç kuşkusuz modern yaşamın birçok yaratısına kavuşulduğu düşünülebilir. Yaratımın bir anlamda ilk noktasıdır bu tür çabalar. Duyarlı ilk insanın çabası ile başlayarak gelişen çalışmalardan kök alan ve insanlıkla sürecek olan sanat çalışmalarını anlamak için, hangi düşüncelerden kaynaklanarak geliştiğinin bilinmesi yararlıdır. İçindekiler Bölüm 1 Sanat Nedir? Güzel Sanatların Sınıflandırılması ve Türleri Sanat ve Sanatçı Sanat Eseri Sanatın Doğuşu Sanatın Kaynağı Sanatın Amacı ve İşlevi Sanatın Özü ve Gereği Bölüm 2 Sanat ve Doğa İlişkisi Sanat ve Toplum İlişkisi Sanatta Ulusallık ve Evrensellik Bölüm 3 Sanat ve Bilim Endüstri ve Modern Sanat Sanat ve Teknik Sanat ve Kültür Sanat ve Ahlak Sanat ve Güzellik Sanat ve Özgürlük Sanata Yaklaşım (Sanat Eleştirisi) Bölüm 4 Sanat Tarihi İlkel Toplumlardan Başlayarak Sanatın Geçirdiği Evreler 19. Yüzyıl Sonrası Sanat Akımları Günümüzde Sanat Anlayışı Naif Sanat Bölüm 5 Sanatta Öz ve Biçim İlişkisi Sanatta Gerçek ve Taklit İfade ve Üslup Bölüm 6 Resim Sanatına İlişkin Çizgisel ve Gölgesel Düzlem ve Derinlik Sorunu Kapalı Form ve Açık Form (Tektonik-Atektonik) Çokluk ve Birlik (Çoklu Birlik ve Bölünmez Birlik) Belirlilik ve Belirsizlik Bölüm 7 Müzik Sanatının Tarihi ve Gelişim Basamakları