Kısa ve uzun sap bağlama metodu - İleri, Orhan (Ankara: Müzik Eğitimi Yayınları, 2023)
Bu Metot, bağlama çalmasını öğrenmek ve geliştirmek isteyenlerle,  uzun yıllar içerisinde edinilen eğitim, gözlem ve deneyimlerimizi paylaşmak düşüncesiyle hazırlanmıştır. Bu metot kapsamında; Bağlamanın kısa tanıtımı ve akort sistemleri ile temel müzik bilgileri ve perde notaları, Hem kısa, hem de uzun sap bağlama için kolaydan zora doğru 50 alıştırma; sevilen ve bağlamayı geliştirecek türkülerden seçilen ve sadeleştirilen 50 adet repertuvar notası olmak üzere toplam 200 sayfalık nota çalışması, Nota altlarında parmak numaraları ve nota adları, Bağlamanın çeşitli karar sistemlerinde çalınmasıyla ilgili, yararlı ve özel bilgiler bulunmaktadır. Bu metodu takip edenler; alıştırmalar ile Batı Müziğinin temel seslerini kavrayacak, türkü repertuvarında kullanılan ortak nota yazılımı ile Halk Müziği ayakları ve Sanat Müziği makam dizileri arasında var olan doğal bağlantıyı kuracaklardır. Sonucunda; Türk Halk Müziği yanında, Türk Sanat Müziği eserlerini de bağlamada çalabilme yeteneğini kazanacaklardır. Metodun, tüm bağlama ve müzikseverlere yararlı olması dileğiyle.
2
Keywords: Türk müziği çalgıları