Türk kültüründe coğrafya II - Günay, Emrullah (Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2016)
Orta Asya 'dan Anadolu 'ya, Anadolu 'dan Balkanlara ve Avrupa içlerine kadar uzun bir tarihi dönem ve çok geniş bir coğrafyada hüküm süren Türk Milleti; gittikleri yerlere kültürlerini de götürmüş, bu kültürel unsurlar da günümüze dek etkisini sürdürerek gelmiştir. Her dönemde topluma yön veren ve örnek olan kanaat önderleri, yazarlar, şairler, düşünürler, sultanlar; ortaya koydukları eserlerle hem toplumun manevi ve düşünsel yapısını şekillendirmişler hem de geçmişten günümüze köprü ve ışık olmuşlardır.Türk Kültüründe Coğrafya temalı bu çalışmanın ikinci cildinde de Türk tarihinin hem önemli kişi ve eserlerinden hem de farklı bölge ve dönemlerden küçük lezzetler sunmak amaçlanmıştır. Böyle bir esere bütün Türk tarihini ve kültürün sığdırmak, coğrafi özelliklerini ortaya koymak elbette mümkün değildir. Ancak sunabileceğimiz küçük lezzetlerle, Ali Şir Nevai 'den Mehmet Akif Ersoy 'a, aşık Mahsuni Şerif 'ten Mevlana 'ya, Ergenekon Destanı 'ndan Anadolu 'nun önemli kültürel özelliklerinden biri olan yaylacılığa kadar birçok konu incelenmiştir.
2
Keywords: Coğrafya; Doğa bilimleri; Nature science