Fen bilimleri öğretimi - Güler, Demirci; Pınar, Mutlu (Ankara: Pegem Akademi, 2017)
Newton'ın kafasına elma düştüğünü, Archimedes'in hamamdan "Eureka" diye bağırarak çıktığını hepimiz biliriz, peki ya öncesi ve sonrası? Doğa hiçbir bilgiyi rastlantısal bir şekilde bilim insanlarına sunmaz, bilimsel bilgiye ulaşmak ve bilimsel gelişim bir süreç işidir. Eğitimciler olarak bu noktada bizim payımıza düşen, öncesini ve sonrasını uygun dillerle yani yöntem ve tekniklerle öğrenenlere kazandırabilmektir. Bu amaç doğrultusunda kullanılan yaklaşım, yöntem ve teknikler zaman içinde değişim gösterse de günümüz eğitim sürecinden beklenen, öğrenme sürecine aktif katılım sağlayan, hayal gücünü bilgisi ile destekleyen, bilginin kullanılır alanlarını yönetebilen, konuya ilişkin çözüm ve olasılıkları sentezleyebilen ve istenen hedefe ulaştığında da tıpkı Archimedes gibi "buldum" diyebilen, heyecan duyabilen, yaratıcı bireyler yetiştirmektir. Fen bilimleri eğitiminde kullanılabilecek yöntemleri temel alan bu kitap 17 bölümden oluşmaktadır. İlk altı bölüm, fen eğitimine ilişkin temel konuları, sonraki on bölüm öğrencinin zihinsel süreçlerinin aktive edildiği ve bilimsel bilginin edinilmesinin yanı sıra kullanılmasını hedef alan yöntemleri, son bölüm ise öğretimi değerlendirme sürecini içermektedir. Bölümlerde yer alan öğretim yöntemleri, MEB Talim Terbiye Kurumu Başkanlığı tarafından belirlenen 3. sınıftan 8. sınıfa kadar fen bilimleri dersi kazanımları doğrultusunda uygulamalı örneklerle desteklenmiştir. Kitap lisans ve lisansüstü düzeydeki eğitimcilere ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Bölüm sonlarında kaynakça vardır.
2
Keywords: Bilim -- teknoloji -- sağlık; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; Science -- technology -- health