Evrimsel tıbbın ilkeleri - Gluckman, Peter (Ankara: Palme Yayıncılık, 2012)
Evrimsel Tıbbın İlkeleri üç kısma ayrılmıştır: İlki, özgül örnekler kullanarak, insan sağlığı ve hastalığına evrimsel ilkelerin uygulanmasına ilişkin sistematik bir yaklaşım sunmaktadır. Bu kısım evrimsel süreçler, moleküler evrim, insanların evrimi, yaşam öyküsü teorisi ve evrimsel gelişim biyolojisi ile ilgili bölümleri kapsamaktadır. İkinci kısım bu ilkelerin beslenme, metabolizma, üreme, enfeksiyon hastalıkları ve stresle mücadele etme ve insan davranışlarına ilişkin anlayışımıza uygulanmasını ortaya koymaktadır. Son kısım, pratik terimler bağlamında evrimsel tıbbın ilkelerinin tıp pratiği ve halk sağlığına nasıl uygulanabileceği konusunda genel bir çerçeve sunmaktadır.
Eserin özgün adı: Principles of evolutionary medicine Kaynakça ve dizin var.
2
Keywords: Human evolution; İnsan evrimi; Medical anthropology; Medical genetics; Tıbbi antropoloji; Tıbbi genetik