Fen bilimleri öğretiminde bilimin doğası - Çilingir, Lokman; Demirbaş, Murat (Ankara: Pegem Akademi, 2016)
Bireyler yaşanılan Dünya'yı ve Evren'i daha yakından tanıyarak, olayları anlayabilecek ve yorumlayabilecektir. Bu bakımdan bireylerin bilimin doğasını anlaması önem taşımaktadır. Bilimin doğasını anlamak; bilimi, bilim insanlarını ve bilimsel araştırmaların doğasını anlamayı içermektedir. Uygulamada olan Fen Bilimleri öğretim programına bakıldığında, birçok kazanımın, bilimin doğasının öğrenme ürünleri ile ilişkili olduğu söylenebilir. Alanında uzman akademisyenlerin özverili çalışmaları ile ortaya konulan ve birinci baskısında "Bilimin Doğası ve öğretimi" ismi ile yayınlanan kitabımızın, daha çok fen bilimleri öğretimindeki uygulamaları içermesinden dolayı, ikinci baskısı ve sonraki baskılarının "Fen Bilimleri öğretiminde Bilimin Doğası" ismi ile yapılmasının uygun olacağı düşünülmüştür. Bu bakımdan alanında uzman akademisyenler, bölümlerini tekrar gözden geçirerek revizyon yapmışlardır. Fen Bilimleri öğretiminde Bilimin Doğası kitabı; Bilim Felsefesi, Bilimin Tanımı, özellikleri ve Bilim Tarihinin Aşamaları, Epistemoloji, Bilimsel Kavramların Doğası, Bilimsel Bilgi ve özellikleri, Bilimin Doğasına İlişkin Kavramlar ve öğretim Yaklaşımları, Bilimin Doğasının öğretiminde Sınıf İçi Etkinlikler, Bilimin Doğasını Deneyimleyerek öğrenmede Yeni Bir Yaklaşım: Sistem Dinamiği, Teknolojinin Doğası ve Teknoloji Bilim İlişkisi, Bilimin Doğası ve Fen-Teknoloji-Toplum-çevre İlişkisi, Bilimin Doğası ve Bilimsel Süreç Becerileri, Bilimin Doğasına İlişkin öğrenme ürünlerinin Değerlendirilmesi konularını kapsamaktadır. Bu bakımdan içeriğin kuramsal, uygulamalı, güncel yaklaşımları içermesi ve değerlendirmeye yönelik bilgileri sunması bakımından alana büyük katkısının olacağı düşünülmektedir.
Kaynakça vardır.
2
Keywords: Fen bilimleri -- Öğretim; Science -- Education; Science -- Education; Teknoloji -- Eğitim