Bitki fizyolojisi ve gelişimi - Taız, Lıncoln (Ankara: Palme Yayınevi, 2019)
Kitabın bundan önceki üçüncü baskısının çevirisinin önsözünde de belirtmiş olduğum gibi, başta genomik, moleküler genetik ve yüksek çıktılı genom ve içinde bulunduğumuz genom sonrası çağda görüntü analizleri gibi teknolojik gelişmelerin de yardımıyla, biyolojik bilimler çok hızlı gelişmektedir. Bunun sonucunda, bitkilerin yapı, işlev ve gelişimine ilişkin bilinmeyenler de hızla aydınlatılmaktadır. Özellikle 2000'li yılların başlarından bu yana, birbirini bütünleyen, bitkilerin bu özelliklerinde iş gören sinyal yolları ve gen ağları arasındaki ilişkiler konusunda bilgilerimiz her geçen gün daha fazla artmaktadır. Buna bağlı olarak, Bitki Fizyolojisi ve Gelişiminin Altıncı Baskısının I. ve II. Ünitelerde bitki fizyolojisinin klasik, temel konuları verildikten sonra, kitabın III. Ünitesi tamamen bitki büyüme, gelişim ve metabolizmasını düzenleyen sinyal yolları ve gen ağlarına ayrılmıştır. Bitkinin metabolizma, büyüme ve gelişiminin bir bütün ve sürekli etkileşim içinde olduğu dikkate alındığında, bu yeni tasarım okurlara hem yeni bilgilerin sunulması, hem de pedagojik açıdan büyük bir yarar sağlayacaktır.
1
Keywords: Fizyoloji; Physiology