Genel kimya laboratuvarı I-Iı - Doymuş, Kemal; Okumuş, Seda. (Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2016)
Günümüzde toplumların öncelikli hedefi olan bilgi toplumu olma düşüncesi yeni nesillerin değişme ve gelişmelere uyum sağlayabilecek şekilde yetiştirilmesiyle mümkündür. Bu durum öğrenci merkezli, yaparak yaşayarak öğrenmenin gerçekleştirildiği ortamlarla sağlanabilir. Yaparak yaşayarak öğrenmenin gerçekleştirildiği öğretim ortamlarından biri de kimya laboratuvarlarıdır. Kimya öğretiminde laboratuvarlar, gözlem ve deney yaparak birinci elden deneyim kazanmayı sağladığı için öğrenmede önemli bir etken olarak görülmektedir. Genel Kimya Laboratuvarı I- II kitabının içeriğinde Genel Kimya I ve Genel kimya II dersinin konularıyla ilgili deneyler yer almaktadır. Bu kitapta var olan tüm deneylerle ilgili sırasıyla deneyle ilgili kısa bir teorik bilgiler, her deneyin adı, amacı, kullanılan malzemeler yer almaktadır. öğretmen adaylarının deneye başlamadan önce konu ile önbilgilerini hatırlatmak ve konu ile ilgili bir altyapı oluşturmayı sağlamak amacıyla teorik bilgilerin verilmesinin yararlı olacağı düşünülmüştür. Deney yaparken öğretmen adaylarının elde ettikleri verileri not etmeleri için boşluklara yer verilmiştir. Deney sonunda öğretmen adaylarının deneyle ilgi olarak ölçme ve değerlendirme kısmında, konu ve deneyi tam kapsayacak şekilde değerlendirme sorularına yer verilmiştir. Bu kitap fen eğitiminin bir parçası olan kimya eğitiminin önemli bir kısmını oluşturan kimya dersinin laboratuvar uygulamalarında öğrencilere ışık tutmak, birçoğu soyut olan kimya kavramlarının onları kanıtlayacak deneyler eşliğinde anlamlı ve kalıcı öğrenimini sağlamak ve böylece kimya konularının daha etkili, kolay ve kalıcı öğrenilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
1
Keywords: Kimya; Chemistry