Organik kimya - Solomons, Graham (Literatür Yayıncılık, 2020)
Daha çok Solomons'un Organik Kimyakitabı diye bilinen bu eser, dünyada en çok kabul gören ve yaygın bir şekilde kullanılan alanında en çok okutulan kitaplardan bir tanesidir. 10'un üzerinde diğer dillere çevrilmiş bulunmaktadır. Ülkemizde de Organik Kimyanın kolayca anlaşılmasına ve yaşamımıza yaptığı katkıların yakından tanınmasına katkı yapacaktır. Öğrenciler bu kitabı baştan sona işledikten sonra kitabın ön sözünde de yer aldığı gibi '' İyi ki Organik Kimya var!'' diye haykıracaklardır. Kitabın başta Kimya Bölümlerinin yanı sıra, Kimya Öğretmenliği, Biyokimya ve Biyoloji Bölümleri; Tıp, Veteriner ve Eczacılık Fakülteleri; Mühendislik Fakültelerinin Kimya, Malzeme, Çevre, Gıda Bölümlerindeki ve Meslek Yüksek Okullarının Kimya ile ilgili alanlarındaki Öğretim Elemanlarımıza ve Öğrencilerimize yararlı olacağına inanıyoruz. "İYİ Kİ ORGANİK KİMYA VAR!" Yani, öğrencilerin konularımızla tanıştıktan sonra haykırmalarını isteğimiz şey bu. Farkında olalım ya da olmayalım, yaşamımız organik kimya etrafında döner. Organik kimyayı anladığımız zaman, yaşamın kendisinin onsuz nasıl imkânsız olacağını, yaşam kalitemizin ona nasıl bağlı olduğunu ve organik kimya örneklerinin her yönden nasıl gözümüze çarpar olduğunu görürüz. İşte, öğrencilerin, belki bir olasılık, arkadaşlarına veya aile üyelerine ana tema-organik kimyanın varlığımızı nasıl kuşattığını açıkladıklarında, onların coşkuyla "İyi ki organik kimya var!" diye haykırmalarını istememizin nedeni budur. Öğrencilerin organik kimya penceresinden dünyayı tanıma heyecanını yaşamalarına ve organik kimyanın birleştirici ve basitleştirici doğasının pek çok şeyin doğada nasıl meydana geldiğinin anlaşılabilir olmasına yardımcı olmak istiyoruz. Bu kitap, öğrencilerin organik kimyayı iyi öğrenmelerini ve organik kimyanın günlük bazda yaşamımıza muhteşem şekilde dokunuşlarını görmelerini mümkün kılar. Bu kitap, hangi kariyer yolunu seçerse seçsinler, öğrencilerin bugünün dünyasında çok önemli olan eleştirel düşünme, problem çözme ve analiz becerilerini geliştirmelerine yardım eder. Organik kimyanın zenginliği, günümüzde sağlık alanlarından, enerjiye, sürdürülebilirliğe ve çevreye çözümler üretmede katkıda bulunur. Sonuçta, iyi ki organik kimya var! İçindekiler; Giriş Karbon Bileşikleri Topluluğu Asitler ve Bazlar Alkanlar ve Sikloalkanların Adlandırılmaları ve Konformasyonları Stereokimya Alkenler ve Alkinler I Alkoller ve Eterler Aromatik Bileşikler Aldehitler ve Ketonlar Karboksilik Asitler ve Türevleri Aminler Karbohidratlar Lipitler Amino Asitler ve Proteinler Nükleik Asitler ve Protein Sentezi