Türkiye beşeri coğrafyası - Doğanay, Hayati; Orhan, Fatih (Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2019)
Türkiye Beşeri Coğrafyası, eğitim ve öğretim programı bakımından, bir üniversite coğrafya ders kitabıdır. Lisans öğrencileri için hazırlanmış olmakla birlikte; bu alanın ilgili bilim adamları, coğrafya öğretmenleri, Türkiye'nin sosyal ve iktisadi tarihi ile ilgilenen bilim adamları ve Türk aydını için de önem taşıdığı kanısındayım. Eser, genel çizgileriyle şu konuları içerir: Türkiye'nin; Jeopolitiği; Nüfus Coğrafyası; Kır Yerleşme Coğrafyası; Şehir Coğrafyası gibi. Çalışmada, ulusal sınırlar, sınır aşan sular gibi jeopolitik ve jeostratejik açıdan önem taşıyan, ülkemizin problemli siyasal konuları ile kırsal kesim fiziksel planlama yaklaşımları alanında dikkat çekici yenilikler getirildiği; Türkiye'de kırsal ve kentsel yerleşmelerin sınıflandırılması sorunu daha akılcı bir biçimde ele alınarak, bu soruna yeni bir ufuk açıldığı düşüncesindeyim.
1
Keywords: Beşeri coğrafya; Human geography