Kimya - Mcmurry, John E. (Literatür Yayıncılık, 2020)
Bu kitabın ilk sayfasındaki görüntü, yaprakların buz altında çürümesiyle oluşan metan (CH4) kabarcıklarını göstermektedir. Metan, doğal gazın ana bileşenidir; elektrik enerjisi üretmek, evlerimizi ısıtmak ve araçları çalıştırmak için yakılan bir fosil yakıtıdır. Metandan elde edilen enerji, yaşam seviyesini yükseltmeye katkı yapar, ancak atmosferik derişimi iklim üzerinde kilit rolü olan güçlü bir sera gazıdır. Metanın doğal ve endüstriyel işlem sürecini anlamak, insanlık için büyük zorluklardan bir olan temiz, bol ve ucuz enerjiye çözüm üretmek için yardımcı olacaktır. Kimya temel bir bilimdir ve alanı çok geniştir. Yaşadığımız dünyayı ve kendimizi, kimyayla daha iyi anlarız. Sağlıklı ve yaşanabilir çevreler, ülkemizin gelişmesi, yaşam kalitemizin artması; yani zenginleşme, kimyanın ve kimya sanayinin ürettikleriyle yakından ilişiklidir. Kitabın başta Kimya Bölümlerinin yanı sıra, Kimya Öğretmenliği, Biyokimya ve Biyoloji Bölümleri; Tıp, Veteriner ve Eczacılık Fakülteleri; Mühendislik Fakültelerinin Kimya, Metalürji ve Malzeme, Çevre, Gıda ve diğer bölümlerindeki ve Meslek Yüksek Okullarının Kimyayla ilgili alanlarındaki Öğretim Elemanlarımıza ve Öğrencilerimize yararlı olmasını diliyoruz. İçindekiler; Kimyasal Kinetik Kimyasal Denge Sulu Çözelti Dengeleri: Asitler ve Bazlar Sulu Çözelti Denge Uygulamaları Termodinamik: Entropi, Serbest Enerji ve Denge Elektrokimya Nükleer Kimya Geçiş Elementleri ve Koordinasyon Kimyası Metaller ve Katı-Hal Maddeleri Baş-Grup Elementleri Organik ve Biyolojik Kimya