Kenevir - Onay, Ahmet; Yıldırım, Hakan; Ekinci, Remzi (Ankara: Palme Yayınevi, 2020)
Kenevir, insanlık tarihi boyunca gıda (tohum/yağ), tekstil (lif), tedavi amaçlı ve keyif verici olarak kullanılan ve bilinen en eski bitkisel hammadde kaynağı olan stratejik bir bitkidir. Elinizdeki bu çalışma, kenevir bitkisi üzerine yazılmış ilk kapsamlı Türkçe derleme yayın niteliğindedir. Bu kitabın ülkemizdeki "kenevirle ilgili var olan önyargılı bakış açısının değişmesi bakımından dönüm noktalarından birini oluşturacağı kanaatindeyiz. Diğer bitki türlerine göre kenevir yetiştiriciliği, ıslahı ve genetik araştırmaları ülkemizde büyük oranda ihmal edilmiştir. Kenevirin sadece yasaklı madde/esrar üretimi için yetiştirilme olgusu kırılmadığından, bitkiden doğal olarak elde edilebilecek ve 21. yüzyılın ilaçları olacağı düşünülen kannabinoidlerden üretilecek psikoaktif olmayan CBD gibi tedavi edici ilaçlar, lifinden üretilebilecek tekstil, plastik ve yapı malzemesi başta olmak üzere binlerce endüstriyel ürün ve halihazırda tohumundan üretilebilen çok sayıda besin maddesinin ülkemizde sürdürülebilir tarım ekonomisine yapacağı katkının göz ardı edilmesine neden olmuştur
1
Keywords: Kenevir; Hemp