Coğrafya öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı - Koç, Hakan (Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2020)
Coğrafya dersinin laboratuvarı doğal ortam olarak kabul edilir. Dolayısıyla anlamlı ve kalıcı bir öğrenme için öğretim faaliyetinin doğal ortamda yapılması en uygun olanıdır. Fakat değişik sebeplerden dolayı bunun gerçekleştirilmesi oldukça zordur. Bu gibi durumlarda eğer mümkünse doğal ortamın sınıfa getirilmesi ile gerçeği gibi olmasa da öğrenciler açısından anlamlı ve kalıcı bir öğrenme ortamı oluşturulabilir. Bunun yolu da öğretim teknoloji ve materyallerini daha etkili bir şekilde kullanmaktan geçmektedir. Eğitim öğretim faaliyetlerinde öğretmenler kaynak, lider, rehber rollerini üstlenirler. Dolayısıyla öğretmenlerin sahip oldukları donanım, en az ortamın sahip olduğu donanım kadar önemlidir. Çünkü ortamı düzenleyecek olan öğretmendir. Ortamda hangi unsurların yer alacağına karar veren, her bir unsurun hangi sırayla ve görevle işe koşulacağını belirleyen ve uygulayan öğretmendir. Bu nedenle öğretmenlerin, eğitim öğretim faaliyetlerinin kalitesi ve kazanımında önemli katkısı olduğu kabul edilen öğretim materyalleri ve teknolojilerini tasarımlama ve kullanma konusunda yeterlilik sahibi olmaları gerekmektedir. Coğrafya öğretmeni yetiştirme lisans veya formasyon programlarında yer alan Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı derslerinde okutulmak üzere hazırlanmış olan bu ders kitabı, dersin amaç ve içeriğine uygun olarak 13 bölümden oluşmaktadır. 13 bölüm kendi içinde iki grupta toplanmaktadır. İlk grubun içeriği teorik bilgilerden oluşmaktadır. İkinci grupta ise coğrafya dersinde kullanılabilecek farklı materyaller birer bölüm halinde konu edilmiştir. Her bölümde konu edinilen materyal özellikleri, işlevi, hazırlama ilkeleri, etkili kullanım ilkeleri ve ilgili materyalle coğrafya derslerinde yapılabilecek etkinliklere ilişkin örnekler verilmiştir. Kitabın coğrafya öğretmeni yetiştirme lisans programları, formasyon eğitimi programlarının coğrafya grupları ve coğrafya öğretmenleri için önemli bir kaynak olacağı kanaatindeyiz.
1
Keywords: Geography teaching technologies; Coğrafya öğretim teknolojileri