Analitik kimya için istatistik ve kemometri - Miler, James N.; Miler, Jane C. (Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2016)
Bu popüler des kitabı, modern analitik laboratuvarlarında kullanılan başlıca istatiksel yöntemler ve dayandıkları temel ilkeler konusunda oldukça net bilgiler verir. Bu yöntemler, gıda, su ve ilaç güvenliği, çevresel denetim ve kimyasal üretim, süreçler konusunda yapılan yüksek kaliteli analizlerin temel dayanağını teşkil eder. Kitap içerisindeki tüm değerlendirme ve işlemlerde istatiksel düşüncenin temelleri esas alındığından, ayrıca detaylı bir matematik bilgisine gereksinim duyulmaz. Kitap içerisinde analitik literatüre dayanan Microsoft Excel ve Minitab kullanılmasını da içeren birçok çözülmüş örnek ve öğrenciler için çok sayıda alıştırma mevcuttur. Yeni Baskısının Genel özellikleri -Bayesçi yöntemlere giriş niteliğinde eklemeler yapılmıştır. -Metot validasyonu ve örnekleme belirsizliğini kapsayan eklemeler yapılmıştır. -Dayanıklı istatistik yöntemler konusu daha gemiş bir şekilde işlenmiştir. -Deneysel tasarım konusuna yeni kısımlar eklenmiştir. - Regresyon ve kalibrasyon yöntemleri konusuna yeni kısımlar eklenmiştir. -öğretmen elkitabı güncellenmiştir. -www.pearsoned.co.uk/Miller web sayfası geliştirilmiş, öğretmen ve öğrenciler için yeni örnekler ilave edilmiştir. Bu kitap, Analitik Kimya ve ilgili konularda lisans ve yüksek lisans derslerinde okutulmak amacıyla hazırlanmıştır. Fakat, ayrıca, analitik kimya konusunda çalışan tüm kimyager ve araştırmacıların da önemli başvuru kaynağı olacaktır.
1
Keywords: Analytical chemistry; Analitik kimya