Tarımsal arazi kullanımı ve planlamasında çiftçi kayıt sistemi (Çks) verilerinin kullanımı: Geyve örneği - Karakuzulu, Zerrin; Arıcı, Fatih; Doğan, Samet (Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2020)
Tarım, bir mekân bilimi olan coğrafyanın inceleme konuları arasındadır. Özellikle, tarımsal arazi kullanımı, tarım alanlarının haritalanması, tarımın yerel ve yerel olmayan koşullarla ilişkileri, tarım ve kırsal kalkınma, öncelikli konular arasındadır. Çünkü gelinen noktada tarım; ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla, toplumun bütün kesimlerini yakından ilgilendirmektedir. Çalışmada, tarımsal üretimin doğru planlanabilmesi için son derece önemli olan, tarımsal arazi kullanımı ve planlanması amaç edinilmiştir. Bu doğrultuda , Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerinden yararlanılarak, tarımsal arazi planlamasının nasıl yapılabileceğine dair uygulamalar, ana tema olarak belirlenmiştir. Örnek alan olarak da, tarım potansiyeli son derece yüksek olan Sakarya İli Geyve İlçesi tercih edilmiştir. Kitapta sahada önem arz eden seçili tarım ürünleri bazında değerlendirmeler ve uygun alan analizleri yapılmış ve haritalanarak görselleştirilmiştir. Uygulanan metot açısından, ülke genelinde herhangi bir sahanın tarım potansiyeli ve tarımsal planlaması ile ilgili yapılacak çalışmalara örnek teşkil edecek niteliktedir
1
Keywords: Tarımsal arazi kullanımı; Agricultural land use