Kaşkay Türkçesi grameri - Çelik, Muhittin (Gazi Kitabevi, 2020)
Bu çalışmada, Fars eyaletindeki Kaşkay Türkleri tarafından konuşulan Kaşkay Türkçesinin grameri hazırlayarak alana bir katkıda bulunması amaçlanmıştır. Çalışmamız giriş, inceleme ve ekler olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Kaşkaylarla ilgili kısa bilgiler yer almaktadır. İnceleme bölümünde, kaşkay Türkçesi metinlerinde tespit ettiğimiz ses ve şekil özellikleri verilmiştir. Ağırlıklı olarak sahada derlenen metinlerden ve kaşkay yazılı edebiyat ürünleri taranarak oluşturulan bu bölümde, imkanlar ölçüsünde ve fazla ayrıntıya boğmadan kaşkay Türkçesinin ses bilgisi ve şekil bilgisi verilmiştir. Gerek inceleme bölümündeki tabloları oluştururken gerekse verilen örneklerde, kaşkay Türkçesinin genel dil özelliklerinin tespit edilmesi için azami gayret gösterdik. Ancak onlarca obadan oluşan ve tarihi seyir içerisinde farklı etnik yapıdaki halkların dahi karıştığı 'kaşkay İl'inin tam olarak ağız farklarını yansıtmak mümkün görünmemektedir. Ekler bölümünde, Kaşkaylar ve Kaşkay Türkçesi ile ilgili Türkiye'de yapılan yayınlar yer verilmektedir