Çizge kuramına (graf teorisine) giriş - Akyar, Emrah (Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2021)
Kitap, uzun yıllar üniversitelerde, "Çizge Kuramı (Graf Teorisi)", "Bilgisayar Programlama" " Ayrık Matematik" vb. dersleri anlatan Prof.Dr. Emrah AKYAR'ın notlarından, derslerde öğrencilerinden gelen sorulardan ve mesleki tecrübelerinden oluşmaktadır. Çizge kuramının anlatıldığı bu kitap ile; Evden okula giderken en kısa yolun hangisi olduğunu, Çay ocağından çıkan bir çaycının, tepsisindeki çayları farklı yerlerdeki müşterilerine hangi sırayla dağıtıp ocağına dönerse en kısa mesafeyi kat edebileceğini, Trafik ışıklarındaki bekleme süresini en aza indirmek için ışıkların nasıl ayarlanması gerektiğini, Bir postacının mektuplarını dağıtırken olabildiğince az yürümesi için izlemesi gereken güzergâhı nasıl bulabileceğini, verilen bir şekli elinizi kaldırmadan ve çizdiğiniz bir çizginin üzerinden tekrar geçmeden çizip çizemeyeceğinizi vb. daha birçok problemi nasıl çözebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kitap, başta matematik ve mühendislik olmak üzere tüm alanlarda çizge kuramı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri çizge kuramıyla tanıştırmak amacıyla yazılmıştır. Kitapta teorik bilgilerle birlikte, anlatılan konunun daha iyi anlaşılması için çeşitli uygulamalar ve 128 adet çözümlü alıştırma yer almaktadır
1
Keywords: Çizge kuramı; Graph theory