Sürdürebilirlik öncülleri, ardılları ve evrilmesi - Aydınlı, Bahattin; Sert, Hakan (Ankara: Pegem Akademi, 2023)
Siz hiç tilkilerin ve şahinlerin tavşanları fazla avlamasından dolayı tavşan neslinin tehlikeye girdiğini, çok fazla ceylan yediği ve hareketsiz kaldığı için obezite sorunu ile karşıya kalan şeker hastası bir aslan gördünüz mü? Göremezsiniz. Çünkü ekosistemde üretim ve tüketim dengededir. Büyük bir dış felaket olmaması durumunda, canlı ve cansız unsurlar sonsuza kadar beraber yaşayabilecekleri bir ortamda bulunur. Bundan daha güzel sürdürülebilirlik var mı sizce? Sürdürülebilir yaşam sergileyen bireylerin oluşturduğu bir toplumda yaşamanın esası, dünya kaynaklarını hunharca kullanıp sınırsız atık üretmek ve insanı doğanın merkezine almak yerine minimalist yaşama, ekosistemdeki tüm canlıların ve gelecek nesillerin yaşamları ile haklarının korunmasına ve insanın doğanın bir parçası olarak doğayla uyum içerisinde yaşamasına dayanmaktadır.
İçindekiler: Paradigma olarak sürdürülebilirlik ve evrilmesi / Bahattin Aydınlı; Çok disiplinli ve disiplinler arası perspektiften sürdürülebilirik / Fatih Şeker; Sürdürülebilirlik; çevre, ekonomi ve toplum ilişkisi / Esra Kızılay; Küresel çevre sorunları ve sürdürülebilir çözüm önerileri / Hakan Sert; Küresel iklim değişikliğinin olası etkileri ve sürdürülebilirlik / Nagihan Tanık Önal; Sürdürülebilirlik: üretim, tüketim ve atık / Hüseyin Ateş; Sürdürülebilir kalkınma ve sıfır atık / Fatih Şeker; Sürdürülebilir kalkınma ekonomi ve enerji ilişkisi / Atilla Çağlar; Sürdürülebilirlik perspektifinden yeşil mutabakat, yeşil teknolojiler, yeşil enerji ve yeşil sertfikalar / Bayram Köse; Sürdürülebilir kalkınma için eğitim / Hakan Sert, Ceren Koca, Ayşegül Tongal; Öğretim programları açısından sürdürülebilir kalkınma/ Mahmut Sami Kılıç; Sürdürülebilir kalkınma bilinci için ders içi etkinlik geliştirme / Çağrı Avan
2
Keywords: Yer ve gezegen bilimleri, -- Sürdürülebilirlik; Earth and planetary sciences, -- Sustainability