Güneşin yeniden keşfi - Mutdoğan, A. Selin (İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi, 2021)
Endüstri Devrimi öncesinde çevremiz ve doğayla uyumlu yaşıyorduk. Ne zaman şehirler, fabrikalar kurmaya başladık, bütün gücün bizde olduğu ve istediğimiz her şeyi yapabileceğimiz yanılgısına düştük. Şimdiyse kendi yarattığımız ama yaşamaktan memnun olmadığımız bir çevrenin içine hapsolduk. Buradan kurtulma yolu ise yine doğaya dönmekten geçiyor. Bu kitapta gözlerimizi doğaya çevirerek ana enerji kaynağımız Güneş'i yeniden keşfediyoruz. Bu keşif A. Selin Mutdoğan editörlüğünde üç bölümde gerçekleşiyor. İlk bölüm olan ÖZ'de güneş enerjisinin önemi tarihî bir bakış açısıyla anlatılıyor ve yapılarımızda kullanabileceğimiz güneş odaklı pasif sistemler açıklanıyor. İkinci bölüm olan UYGULAMALAR, eski dönemlerden ve farklı coğrafyalardan örnekler içermesinin yanında modern uygulamaları da içinde barındırıyor. Son olarak, FARKLI BAKIŞLAR'da tasarımdan koparak farklı disiplinlerle Güneş'in ilişkisi inceleniyor. Bu yaklaşımla Güneş'in geçmişten geleceğe nasıl bir yol izlediğini ve gelecekte daha neler olacağını bize gösteren bir bilgi kaynağına ulaşıyoruz.
İçindekiler: Ön Söz - Bölüm I: ÖZ - Sürdürülebilirlik Kavramı ve Güneş Enerjisi - Binaların Yeniden İşlevlendirilmesinde İç Mekan Tasarımı: İklim Odaklı Pasif Yöntemler - Bölüm II: UYGULAMA - Güneşin Sürdürülebilir Geleneksel Yapı Tasarımındaki Etkileri Üzerine Bir İrdeleme - Geleneksel Malatya Evlerinin Tasarımında Güneş Kullanımı ve Korunumu - Yezd Geleneksel Güneş Mimarisinde Güneşin Etkisi - "Güneş Mimarisi" ya da "Yeşil Mimarlık" Kavramları Kapsamında, Modüler veSürdürülebilir Sağlık Ünitesi - Bölüm III: FARKLI BAKIŞLAR - Güneş Enerjisi Kullanılan Yapılarda Satış ve Pazarlama Vaka Çalışması - Güneş ile Tasarlamak: Öğrenci Projeleri - Güneşli Buluşlar
1
Keywords: Biyoloji, -- Ekoloji; Biology, -- Ecology