İklim krizi ve Türkiye - Birpınar, Mehmet Emin (İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi, 2022)
İklim değişikliği üzerine uluslararası alanda tartışmalar 1970'lerin sonunda başladı. 1992 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin kabul edilmesiyle ile de yasal bir zemine kavuştu. Tartışmaların başında iklim değişikliğini dünyanın doğal iklim döngüsü içinde normal bir durum gibi görenler ve bunu sadece bilim insanlarının uğraşması gereken bir konu olarak değerlendirenler bile vardı. İnsanlar raporlardan, bilim insanlarının söylediklerinden çok günlük yaşantılarında iklim değişikliğinin etkilerini görmeye başladığında bu gerçeği kabul ettiler. Bir yanda tarihsel sorumluluğa sahip gelişmiş ülkeler, bir yanda iklim değişikliğinden en fazla etkilenen gelişmekte olan ülkeler... Kimsenin kalkınma süreçlerinden ve yaşama biçimlerinden ödün vermediği uzun yıllar, iklim değişikliğiyle mücadelede mavi gezegene çok şey kaybettirdi. Öyle ki, bilimsel raporlar ekosistemler üzerindeki bazı insan etkilerinin artık geri döndürülemez olduğunu söylüyor. Mehmet Emin Birpınar 9 Nisan 2015'te resmi olarak Türkiye adına iklim değişikliği müzakerelerini yürütmek üzere Başmüzakereci olarak görevlendirilmesinden sonra yüzlerce toplantıya, zirveye katıldı, ikili görüşmelerde bulundu. Kapılar kapandığında Türkiye'nin öncelikleri, dünü, bugünü ve geleceği için müzakere değil mücadele etti. İklim Krizi ve Türkiye, İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Birpınar'ın şahit olduğu süreçlerin ve bizzat yürüttüğü zorlu iklim değişikliği müzakerelerinin yansımalarının bir derlemesi.
İçindekiler: Ön Söz - Sunuş - Küresel Sorun: İklim Değişikliği - İklim Değişmeden Biz Değişelim - Karbon Ticareti Neler Getirecek? - İklimi Korumanın Bedeli - Paris İklim Müzakereleri ve Türkiye - Paris Anlaşması "İklim Problemini" Çözer mi? - İklim Değişikliğine Uyum "Tercih Meselesi Değil" - Kyoto "Out" Paris "In" - İklim Krizi; Bir Zirvenin Ardından (BM İklim Zirvesi) - Korona Salgını: Çevresel Etkileri - İklim Değişikliği ile Mücadele Uluslararası Müzakere Süreçleri ve Türkiye - Yeni Çağa Hoş Geldiniz - Enerjide Yeşil Dönüşüm Zamanı - Bir Zirvenin Daha Ardından: ABD İklim Liderler Zirvesi - Tehlike Çanları İklim için Çalıyor? - G20 Çevre ve İklim Bakanları Toplantısından Kalanlar - Paris Anlaşması'nın Getirdiği İklim Finansman Mimarisinde Türkiye'nin Konumu - Paris Anlaşması Türkiye İçin Bir Fırsat - Yeni İklim Lideri: Türkiye - İklim Göçü, Uluslararası Gündem ve Türkiye - İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yeni Dönem - Yeşil Büyüme , Yeşil İşler ve Yeşil Dönüşüm: Dünyadaki ve Türkiye'deki Eğilimler - İklim Değişikliğiyle Mücadelede Türkiye'den Tarihi Adım - BÖ Taraflar Konferansı Öncesi İklim Finansmanına Genel Bakış - Glasgow'a Giderken Tarihi Sorumluluk Sahibi Ülkelerin Karbon Ayak İzleri -İklim Değişikliğiyle Mücadeleyi Bir Adım İleriye Taşıdık - COP26 Glasgow Beklentileri Karşıladı mı? - Gelişmiş Ülkeler Tarihsel Sorumluluklarıyla Yüzleşmeli - Çağımızın Vebası: Küresel İklim Değişikliği - Kentsel Sürdürülebilirlik ve Dirençlik için Doğa Temelli Çözümler ve Yeşil Altyapılar - Kömüre Veda - Karbon Yakalama ve Depolama İklim Krizini Bitirebilir mi? - AB'nin Enerji Krizi İklim Deişikliği Mücadelesine Engel mi? - İklim Değişikliğinin Maliyeti Gün Geçtikçe Artıyor - Türkiye 2053 Vizyonu Doğrultusunda Geleceğini Planlıyor: İlk İklim Şurası Gerçekleştirildi - İklim Konferanslarının Sorunları Çözme Konusundaki Başarısı - Son Söz
1
Keywords: Biyoloji, -- Ekoloji; Biyoloji, -- Ecology