Bir iklim eylemi olarak kent bahçeleri - Bahçeci̇, Devi̇n (İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi, 2023)
İklim değişikliği günümüzde insanlığın ve doğanın karşı karşıya kaldığı en ciddi ekolojik kriz olarak ön plana çıkmaktadır. İnsan faaliyetlerinin sonucu olarak ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının sebep olduğu iklim değişikliğine karşı, yaşamın her alanında adımlar atmak gerekmektedir. Bu çalışmada, iklim değişikliği ile kent ve tarım ilişkisi incelenmeye ve kentsel alandaki tarımsal faaliyetler olan kent bahçeciliğinin, kentte toplumsal temelli adaptasyon yöntemi olup olmadığı incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, İstanbul'daki kent bahçeciliği çalışmaları ve kentin bu faaliyet alanındaki potansiyeli, gıda üretimi, ekonomik gelir ve sera gazı emisyonu azaltımı başlıkları üzerinden değerlendirilmeye çalışılarak, bu faaliyetin İstanbul kenti için toplum temelli adaptasyon yöntemi olup olamayacağı sorusuna yanıt aranmıştır.
2
Keywords: Ekoloji