Bir tweet dünyayı değiştirir mi? Ekoloji mücadelesi ve dijital aktivizm - Erben, Şeyma Esin (Yeni İnsan Yayınevi, 2023)
Yepyeni bir alana cesurca ışık tutan ve kendinden sonraki araştırmalara yol gösteren bazı eserler vardır. Bir Tweet Dünyayı Değiştirir mi? Ekoloji Mücadelesi ve Dijital Aktivizm, tam da böyle bir çabanın ürünü. Erben, toplumsal hareketlerin tarihine geniş bir bakış açısı sunarken bu çabayı kendi alan çalışmasıyla birlikte, son zamanlarda dünyayı sarsan dijital aktivizm hareketlerinden, bizim coğrafyamıza taşıyor. Hepimizin ucundan köşesinden aşina olduğu, fakat aktivizm kavramı içerisinde anlamlandırma sorunu yaşadığı sosyal medyaya ve sosyal medyanın dijital aktivizme olan katkısı (ya da katkısızlığı) sorusuna ekoloji hareketi özelinde odaklanıyor. Ekoloji hareketinin dijital aktivizme bakışı, dijital aktivizmi kullanma yöntemleri ve bu yöntemlerin etki alanına dair sorularsa KOS, KİP, NKP ve ANK'den aktivistlerle yapılan geniş kapsamlı görüşmelerle destekleniyor. Erben, ekolojik kıyımları durdurmak amacıyla yola çıkan aktivistlerin yol haritalarının dijital aktivizmle ve yaşanan coğrafyanın sunduklarıyla kesişme noktasını aydınlatmayı hedefliyor. Elinizdeki kitap, dijital aktivizm ve ekoloji aktivizminin yanı sıra teknolojinin durdurulamaz bir hızla değiştiği dünyada dijital protesto hareketlerini anlamak açısından da oldukça kıymetli. Araştırmalarla desteklenen, ayrıntılı ve akıcı üslubuyla da kendinden sonra gelecek çalışmalar için yol gösterici olacaktır.