Toprak ana - Petri̇ni̇, Carlo (Yeni İnsan Yayınevi, 2022)
Terra Madre "arabanın arka tekeri" olarak nitelendirilen mütevazı ve marjinal bir kesimin kendi önemini anlayıp birlik olma hayalinin sayfalara dökülmüş halidir. Bu insanların önemi hep göz ardı edildi. Bu insanlar zamanın gerisinde kalan, dünyanın geri kalmış bir parçası, hatta "az gelişmiş" olarak görüldü. Küçük çiftçiler ve sürdürülebilir gıda üreticileri neredeyse serseri olarak kabul edildi. Ama bu olumsuz yargı, temelinde ciddi bir hatayı barındırır, üstelik dünya ekonomik ve politik sistemi için ölümcül bir hata olma riskini taşır. Onlar ömürlerini mücadele içinde geçiren, hiç boş vakti olmayan insanlar. Bulundukları yerden uzaklaşamazlar, hak ettiklerini her zaman kazanamazlar, didinirler, çabalarlar ve doğayla konuşurlar, onu üretken kılarlar, kendi toplumları ve diğerleri için gıda üretirler. Bu insanlarla farklı ve değerli bir biçimde yeniden ilişki kuran gıda toplulukları kırsal ve kentsel ilişkinin yeniden tanımlanması için iyi birer laboratuvardır. Belki de böylece tekrar "satmak" için değil, "yemek" için gıda üretimine başlanabilir. Hatta yeniden gerçek gıda nicelikten, verimlilikten, homojenlikten, taşınabilir olmaktan daha önemli hale gelebilir. Gıda toplulukları yerel ağlardan oluşan bir sistem oluşturmanın ilk adımıdır. Gıdanın yeniden "lezzetli, temiz ve adil" olduğu insani ve sürdürülebilir bir sistem. Ancak bu yolla hayatlarımıza yeniden "egemen" olabiliriz. Gıda, hayatlarımızı geri almanın anahtarıdır. Bütün dünyaya yayılan bu hareketin "çocukça" olduğunu düşünenler Slow Food'a bakıp dillerini ısırsınlar. Bu uzun bir yol ancak yavaşlık değeri bize bir kerede elde edemeyeceğimizi, daha önemli olan şeyin niyetler, açılmaya olan uyum, hafıza ve bakım olduğunu anlatır. Carlo Petrini'nin çağrısına milyonlar el veriyor. Bir el de sen uzat. Meme kanseriyle başa çıkmak isteyenler ne yazık ki kaynakların yetersizliğinden dolayı hayal kırıklığı yaşıyor. Kendisi de bu hayal kırıklığını yaşayan akademisyen Nüket Bilgen, meme kanseri alanındaki büyük bir boşluğu doldurmak için kolları sıvıyor. Yazarın içtenlikle paylaştığı tecrübeler, meme kanserine yakalanan veya yakalanması muhtemel kişiler için yazılmış bir rehber niteliğinde. Meme kanserinin sebep olduğu zorluklar, hastanın benliğini saran kaygılar ve hastalık sonrası uyum süreci... Meme kanseri hakkındaki derlediği bilgilerle kendi yaşanmışlıklarını harmanlayan yazar, meme kanseri aşamalarını bir cam berraklığıyla okura sunuyor. Meme Kanseri Bencildir; öğretici, yol gösterici ve bir o kadar da açıklayıcı.