Sultan Melikşah - Kapar, Mehmet Ali; Kapar, Mehmet Ali (Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınları, 2021)
Herkes için rol model olacak Türk Sultanlarını nesillerimize tam ve doğru olarak aktarmak, gençlerimizin şahsiyetleri ve başarılarında büyük etki yapacaktır. Dünya ve İslam tarihinde mümtaz bir konuma sahip olan Büyük Selçuklu Devleti Sultanlarını bir bütün halinde ortaya koymayı hedefleyen "Türk Sultanları Serisi" bu açıdan büyük bir boşluğu dolduracaktır. Bu kapsamda tüm düzeyden okurların anlayacağı bir üslup ile tartışmalı konuları tarihçilerin kendi sahalarına bırakarak sunmak amaçlanmıştır. Seri yedi kitap halinde yayına hazırlanmıştır. Türk tarihinin öğrenilmesi ve doğru bir şekilde anlaşılması noktasında bir katkı sağlaması ümidiyle... Sultan Melikşah üzerine ülkemizde, başta İbrahim Kafesoğlu olmak üzere akademik anlamda birçok çalışma yapılmıştır ve yapılmaktadır. Biz bu çalışmayı yaparken -projenin ana çıkış felsefesine de uygun bir şekildeakademik tartışmalardan uzak kalarak ve bilimsel veri ve belgelere dayanarak tüm düzeyden okuyucuların anlayabileceği bir çalışma yapmayı amaçladık. Bu çerçevede dili sade tuttuk, tarihlendirmeleri miladi takvime göre yapmaya çalıştık, yer adlarını ve teknik terimleri mümkün olduğunca bugünkü karşılığı ile vermeye çalıştık. Eğer metin içerisinde vermek zorunda kaldıysak altta dipnot ile bu terimleri birer cümle hâlinde açıkladık. Olayların ayrıntılarına girmedik. Giriş mahiyetindeki bu eserden sonra alanda okuma yapmak ve daha fazla bilgi edinmek isteyenler için tavsiye bir kaynakça ekledik.
1
Keywords: Tarih, -- Ortadoğu tarihi; History, -- Middle east history