Sultan Berkyaruk - Göksu, Erkan; Şimşir, Mehmet; Kapar, M. Ali (Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2021)
Herkes için rol model olacak Türk Sultanlarını nesillerimize tam ve doğru olarak aktarmak, gençlerimizin şahsiyetleri ve başarılarında büyük etki yapacaktır. Dünya ve İslam tarihinde mümtaz bir konuma sahip olan Büyük Selçuklu Devleti Sultanlarını bir bütün halinde ortaya koymayı hedefleyen "Türk Sultanları Serisi" bu açıdan büyük bir boşluğu dolduracaktır. Bu kapsamda tüm düzeyden okurların anlayacağı bir üslup ile tartışmalı konuları tarihçilerin kendi sahalarına bırakarak sunmak amaçlanmıştır. Seri yedi kitap halinde yayına hazırlanmıştır. Türk tarihinin öğrenilmesi ve doğru bir şekilde anlaşılması noktasında bir katkı sağlaması ümidiyle... 1092 yılında önce Nizamülmülk'ün, hemen ardından Sultan Melikşah'ın şüpheli ölümleri, Selçuklu sarayındaki kamplaşmayı şiddetli çatışmalara dönüştürdü. Bir yandan Sultan Melikşah'ın veliahdı Berkyaruk ve onu destekleyen emirler, diğer yandan Terken Hatun ve oğlu Mahmud'u destekleyenler arasında kıyasıya bir mücadele başladı. Bu mücadele, merkezî otoritenin sarsılmasını ve Selçuklu saltanatında uzun yıllar sürecek bir fetret dönemini beraberinde getirdi. İşte Sultan Berkyaruk, Sultan Melikşah'ın vefat ettiği 1092'den itibaren başlayıp uzun süre devam eden bu fetret döneminin ilk sultanıydı. O, 1081'de doğmuş, henüz on bir yaşında babasını kaybetmiş ve aynı yıl tahta oturmuştu (1092). On iki yıl süren hükümdarlığı, kardeş kavgaları, emirler arasındaki mücadeleler ve merkezi otoritenin sarsılması üzerine baş gösteren diğer sıkıntılarla geçti. Bu durum, bin bir zahmet ve meşakkatle kurulan Selçuklu devlet nizamını derinden sarstı. Siyasi, sosyal ve ekonomik düzen bozuldu. Hâsılı saltanat ona uğur getirmedi. Saltanatı süresince bir sultanın yaşayabileceği bütün kötü olayları yaşadı. Taht mücadeleleri ve isyanlar sebebiyle çok sıkıntılar çekti, defalarca ölümle burun buruna geldi. Çocuk yaşta olmasına rağmen bir gün rahat görmedi. İşleri yoluna girip durumu kuvvetlendiği sırada ise verem illetine yakalandı. Öldüğünde yirmi üç yaşındaydı (1104). O "Bahtsız Sultan"dan geriye burada anlatılanlar kaldı.
1
Keywords: Tarih, -- Ortadoğu tarih; History, -- Middle east history