Yüzey işleme yöntemlerinin epoksi yapıştırıcı ile yapıştırılmış alüminyum ve polipropilen plakaların yapışma dayanımına etkisi - Oymak, Zümre; Aras, Ömür; Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı (Bursa, 2025)
Gelişen teknoloji ile üretim sektörlerlerinde kullanılan malzeme çeşitliliği önemli ölçüde artmıştır. Bu süreçte kompozit malzemeler hayatımızın birçok yerinde yaygın olarak kullanılan malzemeler haline gelmişlerdir. Alüminyum-Polipropilen kompozit malzemeler, hafiflik ve yüksek dayanıklılık özelliklerini bir araya getirerek uçak yapılarında en sık kullanılan malzemelerden biri olup bunun yanında otomotiv, elektronik, inşaat ve ambalaj gibi farklı sektörlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmada PP ve Al plakaların yüzeyine zımparalama, kumlama, kimyasal aşındırma, anodizasyon ve mikrodalga vakum plazma yüzey işlemleri farklı kombinasyonlarla uygulanmış olup epoksi ile yapıştırılmıştır. Yapılan deneyler ile PP ve Al plakalar arasındaki dayanım üzerine bahsedilen parametrelerin sinerjik etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, farklı türde yapıştırıcıların ve yaşlandırma süreçlerinin yapışma dayanımına etkisini araştırmak amacıyla, yüzey işlemi uygulanmış plakalar Teta, Mx ve B3 kürlenme ajanları kullanılarak hazırlanmış epoksi yapıştırıcılar ile yapıştırılmış ve kürlenmenin tamamlanmasının ardından 50°C su içerisinde çeşitli sürelerde bekletilerek farklı ortam koşullarının yapışma dayanımı üzerine etkisi incelenmiştir. Yapılan deneylerde en yüksek dayanım PP plakalara zımpara ve soğuk plazma uygulanması ayrıca Al plakaya ise kimyasal aşındırma, 20 dk anodizasyon ve soğuk plazma yüzey işlemleri uygulanan plakalar ile elde edilmiş olup yüzey işlemi uygulanmamış plakalara kıyasla %558.72 oranında bir artış sağlanmıştır; (1840 N-9,2 MPa). Kumlama yapılmış alüminyum plaka üzerine sadece anodizasyon işlemi yapıldığında yapışma dayanımındaki en çok artış 25 dk işlem süresi ile sağlanırken plazma uygulaması işlem süresini kısaltarak 15 dk anodizasyon ile en iyi sonucun elde edilmesini sağlamıştır. Çeşitli yüzey işlemi ve farklı tür kürlendirme ajanları kulanılarak birleştirilen plakalara uygulanan yaşlandırma işleminin yapışma dayanımını olumsuz yönde etkilediği ve bu etkinin hem kullanılan yapıştırıcı türüne hem de uygulanan yüzey işlemine bağlı olarak değiştiği görülmüştür. Çalışmanın son aşamasında, tez çalışması kapsamında maksimum dayanım sağlanan yüzey işlemleri plakalara uygulanarak sıcak su yaşlandırması yapılmış ve bu uygulamanın yapışma dayanımına etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre özellikle Al plakalara uygulanan kimyasal aşındırma, anodizasyon ve plazma yüzey işlemleri başlangıçta nispeten yüksek dayanım sağlasa da, kumlama üzerine anodizasyon ve plazma yüzey işlemlerinin uygulanması yaşlandırma sonrası dayanım kaybı açısından daha iyi performans gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca plazma uygulanmış yüzeylerin, yaşlandırma sonrası daha düşük dayanım kaybı gösterdiği belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2025
Kaynakça : 68-72 sayfa
Keywords: Polipropilen; Epoksi