Vizyoner liderliğin sessiz istifa üzerine etkisi: Örnek bir uygulama - Uzun, selim; Oğrak, Abdullah; Bursa Teknik Üniversitesi İşletme Ana Bilim Dalı (Bursa, 2025)
Günümüzde iş dünyasının hızla değişen koşulları, liderlik kavramının da sürekli değişen bir yapıya sahip olmasını gerektirmektedir. Geleneksel liderlik anlayışı yerine, daha yenilikçi ve daha vizyoner liderlik modellerine duyulan ihtiyaç her geçen gün giderek artmaktadır. Bireylerin veya grupların belirli hedeflere ulaşmalarını sağlamak için etkili bir şekilde yönlendirilmesi süreci olarak tanımlanan liderlik, yalnızca bir yönetim aracı değil, aynı zamanda çalışanlar üzerinde duygusal, sosyal ve motivasyonel etkiler yaratan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu doğrultuda, liderlerin sadece mevcut durumu idare etmek yerine, geleceğe yönelik bir vizyon oluşturarak hareket etmeleri önem kazanmakta ve bu durum çalışanlar üzerinde olumlu etki bırakmaktadır. Son zamanlarda önemi giderek artan bir liderlik türü olan vizyoner liderlik ise liderin organizasyonun geleceğini öngörme, etkili bir şekilde iletişim kurma ve ekibini belirlenen hedefler doğrultusunda motive etme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Bu liderlik tarzı, belirsizliklerle dolu modern iş dünyasında stratejik yenilik, sürdürülebilir büyüme ve değişim yönetimi için kritik bir öneme sahiptir. Sessiz istifa kavramı ise çalışanların minimum çabayla sadece iş tanımlarında yer alan görevleri yerine getirdiği, işten psikolojik olarak kopma durumunu ifade eder. Bu olgu, çalışan bağlılığı, motivasyon ve organizasyonel performans açısından önemli zorluklar yaratmaktadır. Bu çalışma, vizyoner liderliğin modern iş dünyasında ortaya çıkan "sessiz istifa" (quiet quitting) olgusu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Literatürdeki birçok araştırma vizyoner liderlerin, çalışanlar üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu ve motivasyonun korunmasında kritik rol oynayabildiklerini belirtmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde liderlik kavramı tüm alt boyutlarıyla incelenmiş, vizyoner liderlik kavramı ile ilgili detaylı bir literatür taramasına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise sessiz istifa kavramının tarihi gelişimi üzerinde durulmuş, sessiz istifanın nedenleri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada nicel çalışma yöntemi seçilmiştir. Çalışmada Sessiz İstifa Ölçeği ve Vizyoner Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerin çalışmada kullanılabilmesi için gerekli izinler alınmıştır. Bursa Teknik Üniversitesi'nde çalışan akademik ve idari personelden 306 kişiye google form üzerinden anket uygulanmıştır. Yapılan analizlere göre vizyoner liderlik ile sessiz istifa arasında güçlü bir ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda tezin sonuçlarının, üniversite yöneticilerinin günlük uygulamalarını ve politika oluşturma süreçlerini şekillendirebileceği düşünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2025
Kaynakça : 70-76 sayfa
Keywords: Sessiz İstifa; Liderlik